25 юни, 2018
03:26

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Антара – пример за безотговорност или как липсата на правила се превръща в жестокост

септември 8th, 2014 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
11 614
antara

Това е историята на едно хъски. Обикновено игриво и любвеобвилно хъски. Всъщност не е толкова обикновено.

Историята започва от момента, в който  го видяхме през месец март, затворено в клетка в общинския приют за безстопанствени животни в Каменар. Кръстихме я Антара.

Антара бе младо хъски, на 7-8 месеца, мила умна и изключително добра, с най-затрогващия поглед на пъстрите си очи.

Доброволците започнаха работа с нея, свикване с повод, разходки, прости команди. След няколко седмици Антара изчезна от приюта, бе осиновена. Това естествено предизвика радост във всички нас, зарадвахме се, че тя е намерила своя дом, своя човек и ще има нормален живот и грижи.

Няколко месеца след това обаче, започнаха да се получават сигнали за обикалящо кварталите на Варна хъски. По описанието на хората които го бяха виждали, се породи съмнение че това е същото куче.

През последните седмици сигналите зачестиха, а хората видяли кучето, го описваха в окаяно състояние с няколко жестоки рани по тялото и главата. Група доброволци от КГБ / Контрол и Грижа за Бездомните животни/ започна да обикаля местата, където бе забелязвано кучето. И така до 6.09.2014 г /събота/ , когато по време на поредната акция ,,Осинови куче“ отново се получи сигнал за скитащото хъски. След цял ден обикаляне Антара бе открита след информация на зоомагазин ,,Бъни“ … в отчайващо и окаяно състояние. С ужасни рани по главата и тялото.

Веднага бе закарана във ветеринарна клиника, където се положиха нужните грижи и обработка на раните и.

И тук започва интересното. Анатара, като всяко куче, напускащо приюта е чипирана. По чипа излезе информация за осиновителя, това е  Огнян Николов Георгиев, младеж едва навършил 18 години, живущ в с.Каменар улица Мак 6 . ОВарна успя да се свърже с така наречения ,,осиновител“. Разговорът се оказа труден, поради слабото владеене на говорим български език.  

Огнян Георгиев, успя все пак на развален български да потвърди, че е осиновил кучето от приюта, и се опита да ни убеди че кучето е все още при него, дори ,,до преди малко бил с него“ . Което си е чиста „циганска“ лъжа, след като Антара /чийто чип посочи Огнян за ,,осиновител“ / от събота е във ветеринарна клиника, а поне от месец се скита по улиците. Надяваме се Звеното за контрол да си свърши работата и ,,осиновителя“ да понесе сериозна санкция.

Младежът, не е регистрирал кучето в кметството/както е по закон и както е декларирал собственоръчно при осиновяването и/, не е информирал и самия приют, че кучето е сменило собственик или е загубено. Село Каменар и специално ромската общност, живееща там са известни с отглеждането на бойни питбули и организиране на боеве с кучета. Януари месец бе заснет и клип/виж тук/, как циганин насъска питбула си по бездомно куче в резултат, на което бездомникът бе убит. Честа практика там е обучение на бойни кучета върху бездомни животни. Не знаем за какво е ,,осиновена“ Анатара в Каменар, но е факт, че има огромна рана на главата от кучешка захапка.

И тук идва следващият въпрос- кой и как проверява какво се случва с осиновените животни?  Отговорът е прост, никой.

В правилника и в наредбите е записано, че управителят може да разпореди проверка….може, но не е задължително. А щом не е задължително, не се прави. Проверки се правят по сигнал. Сигнал обаче няма как да се подаде, след като не се предоставя информация за осиновителите на кучета.

Звеното за контрол на домашните животни също не извършва проверки/освен по сигнал/. Нищо, че всички са част от една администрация и е много лесно да се вкара система за контрол. Пример: има 30 дневен  срок след осиновяване на куче, да се регистрира в съответното кметство по местоживеене, след изтичане на този срок, звеното за контрол би следвало да получава информация за регистрираното животно …или за нерегистрирането му и да провери какво се случва с него. Може…, но не се прави.

В конкретния случай, след подаден от нас сигнал, Звеното за контрол е започнало издирване на този ,,осиновител“ и ще му бъде наложена санкция според Наредба за обществения ред на Община Варна, раздел 5, чл.21, ал.8 – да се грижат за животните и да не ги изоставят, а тези, които не са в състояние да ги отглеждат, са задължени да ги предават безвъзмездно в общинския приют. При неизпълнение се налага глоба от 200-500 лв.

Както и по ал.4 – при повторно залавяне на животно (куче, котка) което е било освобождавано или осиновено от общинския приют за безстопанствени животни, на собственика се налага глоба от 100 до 200лв.

Само че, глобите първо са трудно събираеми и второ глобата не връща ползваните за обучение на бойни кучета и убити животни.

И така, спазвайки всички наредби и закони се демонстрира пълна безотговорност и липса на загриженост.

А накрая, въпреки многото въпроси, които поставя този случай, нашата история все пак е с добър край. Антара е чудесно куче, пълна с енергия и жажда за живот, пълна с любов която искри от страхотните и очи, пълна с доверие към хора и животни, игрива, нежна и внимателна … просто прекрасна. Всичко, което и се е случило вече е отминало и не е успяло нито да я убие, нито да смачка и унищожи духа и.

Антара  е куче с късмет, бе спасена и вярваме, че скоро ще намери истински дом и осиновител. Но колко ,,осиновени“ кучета нямат този късмет…никой не знае.

Прегледа
11 614

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Антара – пример за безотговорност или как липсата на правила се превръща в жестокост

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranПЪТНА ПОМОЩ ВАРНАbulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+