26 март, 2019
13:12

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Емилия Милкова: Строителното разрешение за новата библиотека вече е факт

април 25th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
130
991-ratio-stroezh-biblioteka

Вече има издадено разрешение за строеж на новата библиотека. Проектът вече е на следващата фаза – събиране на средства за изграждането. Това обяви в интервю за Дарик Емилия Милкова, варненски депутат от ГЕРБ и дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”.

Тя добави, че ще се търсят всякакви финансови варианти и възможности, в това число и опити за осигуряване на финансов ресурс по някоя от европрограмите.

Годишно варненската библиотека дава около 20-25 000 лева за закупуване на нови книги. За абонамент на български и чужди периодични заглавия на година се отделят до 22 000 лева.

Хората имат отношение към книгите, като вече се забелязват по-сериозни критерии, изтъкна дългогодишният директор на варненската библиотека. „Никой не иска да чете само пикантните истории. Вече и критерият на издателствата е завишен. Хората просто имат вкус и държат на своите изисквания”, отбеляза Милкова.

Сред депутатите има четящи хора и не толкова четящи. Дали един депутат чете книги се забелязва от всички, смята варненският народен представител. „Когато коментират, дават интервюта или са на трибуната, веднага си личи дали човекът е четящ. Тези неща се виждат и с просто око”, коментира Емилия Милкова.

Вероятно ще има продължение на сборника „Споменът през поколенията и времето – Материали за историята на град Варна”, който беше официално представен в рамките на 16-то издание на Маратона на четящите хора вчера.

„Този сборник е направен с голям професионализъм и любов от страна на библиотеката и ни дава основание да бъдем изследователи и да търсим други непубликувани интересни материали, свързани с историята на Варна, които се крият в културното наследство, притежавано от библиотеката”, отбеляза Милкова, която е редактор на изданието. Съставители на сборника са Даниела Илиева, Емил Демирев, Кристиана Димчева и Цветелина Войчева.

Сборникът представя фототипно 34 притурки към „Варненски общински вестник”, публикувани в периода от 1928 до 1933 г. Сред авторите на материалите, които представляват първи опит за написването на историята на града, са Архимандрит Инокентий, Иван Церов, Карел Шкорпил и Кръстьо Мирски.

Публикациите са библиографска рядкост и извор на информация за миналото на Варна в продължение на две хилядолетия, а съставителите на сборника са надградили съдържанието фактологично и илюстративно чрез богат справочен апарат за историческите личности и събития, за променените географски имена, за редките и остарели думи, лексикални форми и изрази.

Книгата ще бъде на разположение в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Екземпляр от изданието ще бъде дарен на останалите библиотеки в страната, както и на големите университетски читални във Варненско.

Прегледа
130

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Емилия Милкова: Строителното разрешение за новата библиотека вече е факт

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+