16 февруари, 2019
04:03

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Община Варна се извини за закъснелите ремонти в училищата, тази година също ще има нови реконструкции

януари 23rd, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
125
_D0_9E_D0_B1_D1_89_D0_B8_D0_BD_D0_B0-_D0_92_D0_B0_D1_80_D0_BD_D0_B01

Образованието остава основен приоритет на община Варна и през 2019 г. Средствата по това перо възлизат на 142,7 млн. лева и са с най-голям относителен дял – 35,1%, в общия бюджет, който тази година ще достигне близо половин милиард лева. Това бе изтъкнато на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бе одобрен проектобюджетът за образование, съобщиха от пресслужбата на местния парламент.

Средствата са с 24 млн. лева, т.е. с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г.. За държавно делегирани дейности са заделени над 114 млн. лв., за дофинансиране – 8,8 млн. лв. и за местни дейности – 19,5 млн. лв.

През годината ще бъдат направени сериозни инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура в училища и детски градини и създаване на модерна база за образование и кариерно развитие. Предвидените средства са в размер на 13,7 млн. лева, или двойно повече спрямо миналата година. От тях 10,3 млн. лева са за основен ремонт. В 20 училища предстоят ремонти на спортните площадки, за които общината ще отдели 5,3 млн. лева. Реконструкция ще бъде направена и на площадките за игра и спорт на открито в 13 детски градини, за които в местната хазна са заложени 2,4 млн. лева.

През тази година продължава строителството на нови сгради към ДГ „Карамфилче“ и „Иглика“ в кв. “Виница”. За двете сгради са планирани общо 2,5 млн. лева.

Ремонт предстои и в сградата на закрития Дом за деца, лишени от родителска грижа „Другарче“. Имотът ще бъде преустроен и ще стане филиал на ДГ „Д-р Петър Берон“, което ще струва около 150 хил. лева от бюджета за 2019 г. Сред по-значимите обекти в капиталовата програма са още реконструкцията на училище „Васил Левски“ и преустройството на столовата в актова зала на I Езикова гимназия. В бюджета са планирани също 150 хил. лева за технически проект на нова сграда на Математическата гимназия.

На днешното заседание на комисията беше поставен въпросът с ремонтните дейности в СУ „Димчо Дебелянов“.„Ремонтът на училището се оказа много тежък. Надявам се той да приключи през март, но това много зависи от атмосферните условия“, каза пред съветниците Лилия Христова, директор на дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна и ръководител на проекта за модернизация на образователната инфраструктура. Тя поясни, че има много строги изисквания за изпълнение на отделните дейности. Така например синята ударопоглъщаща настилка в двора на училището може да се положи при температура на въздуха над +10 градуса. „Използвам случая отново да се извиня на родителите, учениците и учителите за неудобството. Училищата, които ремонтираме по ОП “Региони в растеж”, са много стари и непрекъснато изникват нови проблеми“, допълни Лилия Христова.

Прегледа
125

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Община Варна се извини за закъснелите ремонти в училищата, тази година също ще има нови реконструкции

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+