26 март, 2019
03:08

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Тежка дискусия за Аспаруховия парк във Варна: Общината предлага достъп на коли край плажа, гражданите не искат

февруари 17th, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
163
big_IMG_1558

Гражданите на варненския квартал „Аспарухово“ не искат връзката между парка им и плажа да бъде прекъсната от улица и паркирани край нея коли. Те освен това са загрижени за това застрояването с предвидени атракциони да не засегне блатото, в което има защитени видове растения.

Това са някои от основните мнения, които се чуха по време на публичната дискусия по предложения подробен устройствен план (ПУП/ПРЗ) на Аспарухов парк. Тя беше организирана от инициативния комитет „Аспарухово“ с активното участие на общинската съветничка от БСП Милена Георгиева и неправителствени организации и активни граждани.

Основните опасения са, че приемането на ПУП-а, за който се говори вече повече от 20 години, може да отвори вратичка за подчиняването на парка на различни меркантилни търговски интереси.

В дискусията се включи активно главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев. Той подчерта, че плана позволява единствено застрояване на малки постройки, които да са за обслужване на посетителите на парка. Бузев добави, че както в Морската градина има атракциони, които я правят привлекателно място за отдих, такива е нормално до има и в парка на „Аспарухово“. Главният архитект заяви също, че ако не бъде приет приет подробния план, няма как да се пристъпи към изготвянето на паркоустройствен план.

Една от участничките в дискусията специално обърна внимание на нуждата да се опази блатистата зона от парка, в която се откриват защитени растителни видове като блатно кокиче и орхидея. В момента предвиждането по ПУП за тази част е за атракцион. Арх. Бузев коментира, че това може да е съобразен със спецификата на мястото атракцион, който да дава възможност на посетителите да виждат тези редки цветя.

Неправителствената организация „Варна диша“ пък излезе с позиция, че ще обжалва ПУП-а за Аспарухов парк, ако бъде приет. Причината за това е решение от 2015-а година на РИОСВ, която е приела, че не е необходима специална екологична оценка на плана. От „Варна диша“ настояват такава да бъде изготвена.

По въпроса за планирания път между парка и плажа където са предвидени близо 600 места за паркиране на автомобили, мнозинството от гражданите изказаха възражение. Според тях не бива да се допуска влизането на коли в Аспаруховия парк, за да не се повтарят проблемите с Морската градина. Все пак имаше граждани, които заявиха, че възможността да се стига до плажа с кола ще помогне на бизнеса в крайбрежната зона.

Беше изразено мнение, че не е намерено и ясно решение за рибарското селище „Карантината“, което на практика влиза в територията на парка, но има друг статут.

На срещата освен граждани присъстваха и експерти, районния кмет на „Аспарухово“ Калина Белмезова, общински съветници, представители на различно политически сили, а също и народния представител от БСП Иван Иванов.

petel.bg

Прегледа
163

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Тежка дискусия за Аспаруховия парк във Варна: Общината предлага достъп на коли край плажа, гражданите не искат

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+