25 септември, 2018
08:51

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

За един обикновен млад мъж…или за незабележимия герой до нас

май 21st, 2017 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
3 2
Прегледа
110 846
линейка

Понякога в сивото си изтормозено ежедневие, ставаме свидетели на ситуации, които ни карат да вярваме в хората. Понякога, виждаме нещо и разбираме, че там до нас крачи един анонимен герой. Човек, който прави нещо, за което би трябвало да получи поне медал. Естествено, той … този човек не го получава, често никой дори не забелязва какво е извършил. Но пък и той не го прави за това. Но поне заслужава респект и уважение.

Преди дни станах свидетел на една случка и просто я споделих под формата на пост във фейсбук.

Ето и поста, който публикувах:

,,Днес станах свидетел на една случка.
Линейка с включена сирена минаваше на червен светофар с бясна скорост. След светофара изведнъж наби спирачки, отби в дясно. Шофьорът на линейката скочи от кабината и на бегом влезе през задната врата на линейката , дори не успя да затвори вратата след себе си. През отворената врата се видя как почти от движение започна да прави сърдечен масаж на лежащия в линейката човек. Лекаря вършеше нещо друго около пациента. И двамата спасяваха живот, бореха се за живот…на някой, съвършено непознат за тях човек. Дано са успели.
Замислих се. Замислих се , как тези хора работят за мизерни заплати, хулени, нападани за закъснения…нападани и бити дори понякога. Замислих се за лекаря в линейката, за лекаря лашкан в линейката и борещ се за живота на пациента. Замислих се за този шофьор, който рискува своя и чуждия живот карайки като бесен, минавайки на червени светофари…който, пред очите ми от шофьор стана санитар и лекар…борейки се за живота на непознатия си пациент. Не запомних номера на линейката, не снимах дори. Тези хора не са го направили за да ги снимат или да им благодарят, не го правят ежедневно за да впечатлят някой като мен. Не го правят и за мизерните си заплати, осигурени им от мизерната ни държава. Да ви кажа честно, не знам за какво го правят….но съм благодарен, че ги има. Респект и поклон пред тези двама безименни кадри на Бърза помощ Варна.
Случката беше днес, около 11 часа до хотел Голдън Тюлип..Полиграфията.“

За броени часове, този пост в социалната мрежа събра хиляди лайкове и стотици коментари. Писаха десетки лекари и служители на Бърза помощ. В коментарите им прозираше болката от това, че обикновено са хулени и ругани, а никой не осъзнава какво вършат.

Но темата да пиша днес е анонимнияt герой – шофьор на линейка. Той вече не е анонимен, негови приятели и колеги споделиха с мен името му. Той се казва Бранимир Балчев … и е само на 21 години.

бранТа този 21 годишен младеж, пред очите ми от шофьор се превърна в санитар, в лекар и се бореше за живота на пациента в линейката. Този двадесет и една годишен младеж работи на три места. Освен шофьор на линейка вози и хора на хемодиализа. Този млад човек има и мечти. Учи във военноморското училище. Може би мечтае да обиколи света.

 

Той, същияt младеж е и спортист. Играе във варненския хандбален отбор ,,Локомотив“ и днес стана шампион на България със своя отбор. Като най-резултатен играч във финалния мач е … нашияt 21 годишен Бранимир Балчев.

купа

 

Толкова за него. Толкова за 21 годишния обикновен шофьор на линейка. Толкова за анонимния герой от Варна.

По една случайност аз видях какво извърши този млад човек. И споделям с вас, защото тези неща трябва да се знаят. Защото той не е сам, десетки, стотици и хиляди може би са като него. Анонимни в това, което правят.

Едва ли някой ще ги оцени. Едва ли някой ще забележи и нашия Бранимир. Едва ли някой ще му даде медал, премия или просто ще го поздрави за добре свършената работа. Нито премиерът ще го награди, нито кметът ще му стисне ръката, нито здравният министър ще му връчи грамота. Но той пък и не го прави за това нали.

Но аз, както мисля и вие му дължим уважение. На него и на другите анонимни като него, които в ежедневието си се борят за живота на чужди за тях хора.

А Бранимир ще продължи да кара линейката, ще заработва допълнително, карайки и болни хора на хемодиализа, ще продължи да бележи голове на хандбалното игрище, може би след няколко години ще бъде и морски офицер … но всичко, което прави, ще го прави със сърце. Както и стотици негови анонимни  колеги от Бърза помощ.

Прегледа
110 846

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - За един обикновен млад мъж…или за незабележимия герой до нас

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranПЪТНА ПОМОЩ ВАРНАbulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+