26 март, 2019
03:01

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Започва реставрация на сградата на някогашния хотел „Париж“ във Варна

октомври 27th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1116
image__5541041-5541019-360x270

Сградата на ъгъла на улиците „Преслав“ и „Панагюрище“, в която някога се е помещавал гранд хотел „Париж“, ще бъде реставрирана. Инвестиционният проект за строително-монтажни работи по зданието е съгласуван от Министерството на културата в началото на годината. Без да губи време инвеститорът е предприел незабавни мерки за реставрация на сградата.

В момента текат подготвителните процедури по стартиране на строителството.

„Всичко трябва да започне първо с разчистване на компрометираната конструкция на сградата. След това да влязат експертите от Историческия музей и да направят подземните проучвания за археология и след това вече да стартира самият проект за реставрация. Фасадата ще бъде запазена в първоначалния вид. Има надстройка само с един етаж, който ще е в дълбочина и няма да се вижда от „Преслав“. Изключително интелигентен проект. Щастлив съм, че реално стартира работа по него. Сградата ще бъде със смесено предназначение. Ще има офиси и жилища.“, обясни главният архитект.

От години зданието тъне в разруха и стои оградено със защитни пана и мрежи, които пазят преминаващите от падащи предмети.

Сградата на бившия гранд хотел “Париж” е проектирана през 1906 година от софийския архитект Геро Геров. Била е собственост на Риза бей Халилов. Само няколко години след изграждането й ютия, използвана от клиент, предизвиква пожар и вторият етаж изгаря. Година по-късно наследниците на Риза бей по проект на арх. Дабков възстановяват хотела и го надстрояват с трети етаж.

В партера е открита гостилница и млекарница “Париж” на Марко Караатанасов. През тридесетте години в сградата се е намирала най-луксозната сладкарница “Париж” със собственик Димитър Маринов. След 1944 година сградата е национализирана и използвана от Втори милиционерски участък.

Прегледа
1116

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Започва реставрация на сградата на някогашния хотел „Париж“ във Варна

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+