25 май, 2019
16:35

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Анкета: Одобрявате ли решението на МС за застрояване на Карадере?

март 27th, 2014 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 1
Прегледа
1347
Скандалът ''Карадере''

Кара дере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова се харесва от много туристи. Плажът е чист, не каменист, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас, която отстои на 7-10 км от плажа. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и чрез пешеходен преход от град Бяла и село Горица. По време на летния сезон по дължината на няколко километровата плажна линия и навътре в горите, могат да се изброят над двеста палатки. Голямата посещаемост определя и сериозното замърсяване на местността с битови отпадъци. За съжаление нежеланието на посетителите да се замислят поне малко за начина на използване на мястото за почивка вече е довело до много неприятно замърсяване. / Wikipedia

Първите планове за застрояване на местността Карадере датират още от 2007 година, когато кризата попречи на осъществяването им. Тогавашният проект трябваше да бъде реализиран с участието на един от най-големите живи архитекти – Норман Фостър. Както и с участието на брата на тогавашния премиер – архитект Георгий Станишев. Проектът предвиждаше построяването на над 7 000 жилищни единици и няколко хотелски комплекса с обща разгърната площ от 1 200 декара. Днешното предложение е за застрояване на една шеста от тази територия, като хотелските комплекси вече са само три, а къщите – 1 500. Според Тома Белев обаче това са планове само за първия етап от новия проект.

Застрояването на Карадере породи нова вълна от протести. Хиляди хора се събраха в София, Варна и Пловдив. В същото време в град Бяла беше свикан контра протест, но той беше малоброен, а централните медии го отразиха без особени симпатии. Пеко Цветков припомня в тази връзка резултатите от социологическо проучване на Световния фонд за дивата природа. От изследването става ясно, че българите масово са против строежите по Черноморието: само 3% от българските граждани одобряват застрояването на крайбрежието, докато близо 80% са за опазване на природата и спиране на строежите. / DW

 

Прегледа
1347

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Анкета: Одобрявате ли решението на МС за застрояване на Карадере?

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+