16 юни, 2019
08:29

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Свещеник сваля златния кръст от църквата „Свети Климент“ за да спаси български войници

май 22nd, 2016 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
174
ohrid2

Жителите на Охрид дават всичкото си злато, за да спасят български войници, пленени от нацистите

През есента на 1944 България е обявила война на Германия, а нацистите са сами практически срещу целия свят. В тези условия, през октомври 1944 в Охрид влиза немска колона, транспортираща зенитни оръдия и водеща със себе си пленени български войници. Кмет на старата българска столица по това време е Илия Коцарев – виден деец на ВМРО.

Когато разбира за пленниците, с помощта на охридчани той успява да разсее германците, българските момчета са освободени и скрити. Когато разбира какво се е случило германският командир започва да провежда разследване. Въпреки че всички в Охрид знаят какво е станало, не се намира нито един, който да се пречупи и да каже. Вбесеният германец заплашва, че ако пленниците не му бъдат върнати, той ще унищожи града със зенитните оръдия, които кара.

Жителите на Охрид са категорични, че са готови да посрещнат смъртта си, но няма да предадат освободените вече войници. Виждайки, че не може да сломи коравият български характер германецът казва, че е съгласен пожали града, но ако за всеки изчезнал войник му бъде предоставен половин килограм злато. Тогава охридчани започват да събират всичко, което имат – пръстени, гривни, кръстчета, златни монети. За събраното се води точен списък – кой какво и колко е дал.

В крайна сметка се оказва, че два килограма злато не достигат, за да бъде изпълнено изискването. Тогава свещеникът в църквата „Свети Климент“ сваля златния кръст и повежда шествие, което предава светинята на германците. Охрид е спасен, спасени са и българските войници. Следите на златото се губят, като има различни версии къде е отишло, повечето свързани с партизаните.

С жеста си българите в Охрид показват, че ценностната им система е много по-възвишена. За съжаление, след идването на комунизма пелената на забравата е спусната и дълго време никой не говори за него.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TNS.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg

Прегледа
174

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Свещеник сваля златния кръст от църквата „Свети Климент“ за да спаси български войници

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+