18 юни, 2019
10:38

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Изключителни актьорски постижения в постановката „Снаха“! Гледаме на 11 март в зала 1 на ФКЦ

февруари 27th, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1615
снаха6-800x445

На 11 март от 19.00 часа на сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център ще се играе „Снаха” от Георги Караславов. Сценичният вариант и режисурата на постановката са дело на Стефан Спасов /“Зорба Гъркът, „Гераците“, „Преспанските камбани“/, сценографията и костюмите – на Теодора Лазарова, музикалната среда – на Евгени Господинов.

Действащи лица и изпълнители са: СЕВДА – Йоанна Темелкова, ЮРТАЛАНА – Ивалин Димитров, ГИНА – Мария Енева, СТОЙКО – Димитър Митев, МИКАТА – Светла Тодорова, КАЗЪКБАШКАТА – Галя Александрова, АСТАРА – Стефан Борисов, ЛЕКАР – Цветомир Черкезов, ДИМО – Георги Ножделов.

Билетите с цени 5.00, 8.00, 10.00 и 15.00 лв. са в продажба на касите на театър „Българан“ и ФКЦ.

Безспорно повестта „Снаха“ на Караславов е връх в неговото белетристично творчество. Заложената вечна тема – алчността, не загубва актуалността си и днес. Времената, в които живеем, са още по-хищнически. Ненаситността на власт и пари са още по-големи, а средствата за постигането им – още по-брутални.

Юрталана е първосигнален тип, себелюбив и славолюбив, алчен за имоти, за пари, за власт, за „развалени жени“. Той е деспот. У него няма милост и жал ни към най-близките, ни към съселяните. Пълното му деградиране е убитото от него бедно дете, задето е откраднало от дървото му няколко круши. Не само това. Той години наред ограбва труда на Астара – бащата на убитото момче, като го натоварва с лихви за дадените от него пари назаем, да издирва детето си. Пак заради пари, той не допуска лечение на собствения си син Стойко, който умира.

Народът казва: “С какъвто се водиш, такъв ставаш!“ По-зла от Юрталана е жена му – Гина. Тя не само е безропотна сянка на мъжа си, но и го подкокоросва във всички негови дела. Огромна е омразата й към снахата, единствен светъл лъч в дома им, в който се говори само за пари, пари, ниви и купуване на нови имоти. Не по-малко алчна е и Казълбашката – майката на снахата Севда, която ламти върху нещастието на дъщеря си да се „облажи“, да придобие имоти…

В тази воняща среда, няма място за обич, за радост, за честност, за добра дума. Затова чистата любов и преданост между Севда и съпруга й Стойко, са обречени.

И още една тематична линия е изследвана в постановката- цената на тази алчност и възмездието. „Господ забавя, но не забравя!“ – знае народът.

Със силен старт със „Снаха“ Драматичен театър „Гео Милев“ се отправя към честване на 100-годишнината си през 2019 г. Решението на ръководството е афишът за бъде предимно с български заглавия, повечето от които ще имат своите абсолютни премиери.

Постановката на „Снаха“ те оставя без дъх. Оригинална, смела и максимално изчистена е драматизацията и режисурата на Стефан Спасов. Той е модерно мислещ млад творец, който не допуска в работата си естетически компромиси. Така изчистена и функционална е и сценографията на Теодора Лазарова.

Изключителни са актьорските постижения. Като че ли Георги Караславов, когато е писал повестта си преди 70-80 години, е имал предвид таланта и възможностите на Ивалин Димитров за Юрталана. Знаков образ създава този прекрасен актьор. Виждали сме го в какви ли не роли, но в многоликия богат селянин, той надминава себе си. Злобен, злъчен, жесток, отмъстителен, тиранин в семейството си, ехиден към по-слабите, мекушав и жалък, за да запази Севда тайната за убитото от него дете.

Ярка е Гина на Мария Енева. Човек се пита как е възможно в кръвта на една майка да има толкова убийствена омраза към младата снахичка и към собствения й син?! Каква е тази сила на алчността, която погубва човещината, майчината грижовност, преданост и обич…? Казълбашката на Галя Александрова е по-обрана от към емоции, но също загубила чест и достойнство, майчино съчувствие и опора за наранената си рожба, в името на имането. Много силен образ прави Стефан Борисов. Неговият Астар е нещастният, объркан, беден, но честен човечец, комуто изневиделица изчезва момченцето. Неподкупен е българинът в негово лице, за да гласува на изборите за такъв безчестник като Юрталана. Стойко на Димитър Митев е честен и хрисим млад човек, който не може да преболедува бащината си жестокост и убийство. Той осъзнава, че живее под робството на баща си, но няма волята и силата да се противопостави. Макар и епизодична ролята на Миката на Светла Тодорова се запомня като хитрата дъщеря, която знае как да изкопчи пари от баща си за нов собствен бизнес. Успешен дебют на старозагорска сцена направи Георги Ножделов в ролята на Димо.

Истинско щастливо попадение е участието на гостуващата Йоанна Темелкова в ролята на Севда. Тази красива, крехка, много харизматична актриса пресъздаде брилянтно съдбата на младата невеста, която е длъжна да се подчинява на всичко и всички в новия си дом, сред вълчия нрав на свекър и свекърва. Тя е предана, вярна, обична и всеотдайна на съпруга си, решителна в действията си, лишена от егоизъм и алчност. Накрая, Севда има куража да извади на показ истинското лице на свекъра си Тодор Юрталана по много драстичен и неочакван начин. Темелкова разгърна образа на Севда многопланово, надгради го умно и с мярка.

„Снаха“ трябва да се гледа обезателно, не само от любителите на театралното изкуство, а и от онези, които казват често: “Това не се отнася до мен!“ До всички се отнася, за съжаление! Никой не е само бял или само черен. „Снаха“ е червена лампичка за внимание, за размисъл, за поглеждане на всеки към себе си. Край нас Юрталановци, Гини и Казълбашки дал Господ, колкото искаш и в повече. Те са по-изискани в действията си. Те са заели различни партийни и държавни позиции, станали са собственици на предприятия, фирми, компании и пр. чрез приватизации, рушвети, интриги, подставени лица, далавери, сделки, с лъжа и измама. Те са собственици на медии и формират последователно и безпардонно общественото мнение само и единствено в собствена полза.

Нищо ново под слънцето, за съжаление!

Но има и нещо друго – цената! Всеки плаща, рано или късно. И колкото по-късно – толкова повече!

Росица Ранчева /dolap.bg

Прегледа
1615

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Изключителни актьорски постижения в постановката „Снаха“! Гледаме на 11 март в зала 1 на ФКЦ

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+