25 май, 2019
17:02

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

5 856.00 лв. дадени за късметчета за кафе! Вижте колко струва загубата на Варна за Столица на културата

септември 12th, 2014 | Публикувал: Боби Илиев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1687
picture_1136

Публикация на dnevnik.bg

Близо половината от парите за промоцията на Варна като кандидат за Европейска столица на културата през 2019г. са били изхарчени с решение на Общинския съвет в града по предложение на постоянната му комисия „Култура и духовно развитие“. Това показва справката за начина, по който едноименната дирекция в общинската администрация е разходвала над 200 хил. лв. Те са част от финансирането в размер на 500 хил. лв., предвидено в бюджета на Варна за културни събития през тази година.

От друга справка – с протоколите от заседанията на постоянната общинска комисия „Култура и духовно развитие“ става ясно, че за тези проекти екипът, работил по кандидатурата на Варна, е научавал постфактум, без да е искано мнението му.

Отчетът за разходите, направени по проекта „Варна 2019″, беше предоставен на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация.

Отчетът показва:
На 14 април т.г. в дневния ред на комисията „Култура и духовно развитие“ е включено предложението с 69.6 хил. лв. (с ДДС) да бъде финансирано събитието „Варна и региона посрещат Италия“, организирано от дружеството „Медия крос“. Нейното предложение е внесено от председателя на комисията Даниела Димова (ГЕРБ).

В защита на проекта веднага се изказва съветникът Марица Гърдева (ГЕРБ). „Прекрасна идея! Да ни разпишат бюджет и да подадат документи“, казва тя.

С писма до комисията „Култура и духовно развитие“ са поискани и две други сериозни суми. Те са за медийно отразяване на културните събития в общината и развитието на проекта „Варна 2019″. Предложенията са направени от едноличните дружества с ограничена отговорност „Медийна група Черно море“ (собственост на „Холдинг Варна“) и „Вестник Народно дело“, свързван с бившия депутат от левицата Борислав Гуцанов.

По вече описаната процедура на двете дружества са отпуснати по 42 хил. лв. Колко излъчвания и публикации са направени срещу тези суми не става известно нито от протоколите на ресорната общинска комисия, нито от справката за разходите на общинската администрация.

По предложение на кмета на Община Варна Иван Портних Общинският съвет е гласувал и разход от 23 хил. лв. за „заснемане от въздуха“ на регатата „Тол шипс“. Варна бе домакин на събитието в началото на май. Парите са усвоени от дружеството „Дарик скай“, собственост на „Дарик радио“ АД.

Буквално на „финалната права“ от работата по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата комисията „Култура и духовно развитие“ е одобрила разхода и на още близо 30 хил. лв. На заседанието й от 6 юни е взето решение с по 7 хил. лв. да бъдат финансирани предложенията за 3D проект на фирма „Лорка“ и „Карнавал на мечтите“ на фирма „Протема“. По-солидно финансиране е отпуснато на компанията „Сънрайз мюзик“ за събитието „Сцена на мечтите – Варна търси своите таланти“. (Трите проекта не са включени в отчета за разходите по проекта „Варна 2019″, тъй като финансирането им е отпуснато след приключването му).

Първият проект е защитен най-ревностно от Марица Гърдева.

„Това се казва „герила маркетинг“ или „партизански маркетинг, обяснява тя. (…) Уникално е и съм го виждала направено и то изглежда все едно, че влизаш вътре в него“. Явно въодушевена от идеята Гърдева предлага както карнавала, така и 3D проекта да бъдат финансирани с 12 хил. вместо със 7 хил. лв. Предложението й обаче не е прието.

Третата идея – на „Сънрайз мюзик“ за местна „реплика“ на риалити формата „България търси таланти“ педизвиква известно колебание у членовете на журито. В крайна сметка проектът е категорично подкрепен от председателя им Даниела Димова и той получава финансова подкрепа в размер на 15 хил. лв.

Така в началото на юни – три месеца преди окончателното решение за избор на български град за Европейска столица на културата, бюджетът от 500 хил. лв., определен за кандидатурата на Варна вече е намалял с 209 хил. лв.

Едно от най-солидните разходни пера по проекта „Варна 2019″ е за рекламни материали – флаери, тениски, значки, знаменца, чанти… За тях дружеството „Хеликс прес“, спечелило обществена поръчка на Община Варна, е получило почти 105 хил. лв. Още 1000 са платени на свързаната с него компания „Кът аут“ за „изработване на послания“.

Брандирането на платната на платната на ветрохода „Калиакра“ със знака на варненската кандидатура за културна столица на Европа е струвало общо 5664 лв. В това число – награда за идеен проект, „изрисуване“ и „брандиране“. Боите, употребени за тази цел, са на стойност 1143 лв.

Мобилната точка за култура „МОТО“ също представлява сериозен разход – близо 17.5 хил. лв. В тази сума влизат 13 хил. лв. за изработка на конструкцията от европалети, близо 6 хил. лв. за специално осветление плюс още около 4 400 лв. за монтаж, демонтаж и допълнителни модули. В отчетите на екипа, работил по проекта „Варна 2019″, ефектът от разполагането на „МОТО“ в различни части на града и преди всичко в крайните му квартали е бил изключително впечатляващ.

Около 1404 лв. са планети за „сглобяване на платформи за артистични зони“, а други 1200 за прожекцията на филма „Джулай“ в импровизирано лятно кино до варненската Обсерватория.

Впечатлява не размерът, а екстравагантността на друг разход. Става дума за изработването на „късметчета за кафе“. Работата на стойност 5856 лв. е свършена от дружеството „Евродизайн.

Едно от най-оспорваните разходни пера в бюджета за подготовката на Варна в проекта Европейска столица на културата са хонорарите на екипа работил по нея, както и тези на привлечените експерти и съветници.

Най-големият от тях – малко над 19 558 лв е за консултанта на варненската кандидатура сър Робърт Скот. Освен това възнаграждение Скот е получил още 10 хил. лв. за командировки и самолетни билети. Друга сума от 9779 лв. му е изплатена за „пълно съдържателно текстово оформление на английски език на текста на финалния вариант на втората апликационна форма на Варна за ЕСК 2019″.

Веднага след Робърт Скот по размер на получените хонорари се нареждат Елина Желева и Георги Камов. Двамата са специалисти по „дизайн мислене и социални иновации“ и са получили по 20 хил. лв. за работата си по организирането на „лаборатории, уъркшоп и форум за вдъхновение“, „доизграждането на идеи и превръщането им в проекти“.

Останалите хонорари, изплатени по проекта „Варна 2019″, са на обща стойност около 33 хил. лв., разпределени приблизително по равно между седем души.

Изключение прави възнаграждението на режисьора Младен Алексиев,. Той е работил по „надграждане и финализирането на концепцията на Варна – кандидат за европейска столица на културата“ и е консултирал изготвянето на артистичната програма на втората апликационна форма на проекта. За това е получил 11 хил. лв. плюс още 563 лв. за самолетни билети.

Освен описаните дотук, отчетът на варненската общинска дирекция „Култура“ включва още разходи за „превод на втората апликация на Варна 2019г.“ и за „стилова и техническа редакция на текста“. Сумите от 2290 лв и 1666 лв. са изплатени съответно на Варненския икономически университет и Филип Крушел.

Останалите няколко десетки позиции в отчета, чиято единична стойност е под 1000 лв. могат да бъдат проследени в прикачените файлове.

Една от най-сериозните критики към екипа работил по проекта „Варна 2019″ е пренебрегването на конкурсното начало при избора на консултанти, както и възлагането на дейности, без за това да са организирани търгове.

„Всяка стъпка, предприемана от екипа на кандидатурата, е правена след консултации с Робърт Скот каза Десислава Георгиева, неформален лидер на екипа. Когато преди повече от година поех работата по кандидатурата, работата по проекта беше на практика спряла с всички рискове да отпаднем още на първата селекция. Затова нямаше време нито за търгове, нито за конкурси. Работихме в невероятно „хейтърска“ среда и в подобни ситуации единственият изход е „авторитарният“ подход“, обясни тя.

Георгиева твърди, че „щастливият край за Варна“ все още не е окончателно изпуснат. Шансът според нея е в т.нар. План Б, следван и от други градове, загубили състезанието за Европейски столици на културата.

„Реализацията на голяма част от инфраструктурните и културни проекти, включени във втората апликационна форма за кандидатурата на Варна (т.нар. бидбук), могат да бъдат реализирани със средства от общинския бюджет или привличане на европейско финансиране“, твърди тя.

Текстът, описващ, какво щеше да се случи във Варна през 2019г. обаче засега е публикуван онлайн само на английски език.

СПРАВКА

ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕТО НА БЮДЖЕТА ЗА ВАРНА – КЕСК 2019

ДО 30.07.2014г..

 

71.00ДОМЕЙНРЕГИСТЪР БГ ООД
1 975.40ЧЛЕНСКИ ВНОСЛЕ РАНКОНТР
2 000.00КОМАНДИРОВКАУКРАЙНАЛАМБРИН СОТИРОВ ИГЕОРГИ ВЕЛЧОВСКИ
740.00САМОЛЕТНИБИЛЕТИ-СТАНИСЛАВА ГЕНКОВАБЪЛГАРИЯ ЕР АД
1 100.00КОМАНДИРОВКАСТАНИСЛАВАГЕНКОВАСТАНИСЛАВА ГЕНКОВА
3 000.00ТРАНСПОРТНАУСЛУГАПЕРОТА ХОЛДИНГ ООД
563.51САМОЛЕТЕН БИЛЕТ-МЛАДЕН АЛЕКСИЕВБЪЛГАРИЯ ЕР АД
2 071.74КОМАНДИРОВКАРОБЪРТ СКОТРОБЪРТ СКОТ
1 004.98САМОЛЕТНИБИЛЕТИБЪЛГАРИЯ ЕР АД
5 465.00ХОНОРАРПЕТРАНКАДИМИТРОВАХОНОРАР ПЕТРАНКАДИМИТРОВА
5 465.00ХОНОРАРВЕСЕЛИНАДИМИТРОВАХОНОРАР ВЕСЕЛИНАДИМИТРОВА
6 485.00ХОНОРАРСВЕТЛОЗАРАХРИСТОВАХОНОРАР СВЕТЛОЗАРАХРИСТОВА
5 465.00ХОНОРАР ЕНЧОЧАКЪРОВХОНОРАР ЕНЧО ЧАКЪРОВ
229.92САМОЛЕТЕН БИПЕТ-ГЕОРГИ КАМОВБЪЛГАРИЯ ЕР АД
5 465.00ХОНОРАР ТИХОМИРБОЖАНОВТИХОМИР БОЖАН0В
13 080.00ИЗРАБОТКА НАМОБИЛНА ТОЧКАМЕДИА СЪРВИС ООД
1 740.00РЕКЛАМНИ М-ЛИХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
1 143.00ХУДОЖЕСТВЕНИ М-ЛИ-БОИЕВРОИНКС ООД
470.40ИЗРАБОТКА НАФЛАГОВЕДИАЛСТИП 2012 ЕООД
5 000.00КОНКУРС ЗАИЗГРАЖДАНЕСКУЛПТУРАСДРУЖЕНИЕ НАХУДОЖНИЦИТЕ
2 304.00БРАНДИРАНЕПЛАТНАЕТ ДЕВА 7 -С.КОЛЕВА
23 400 00ЗАСНЕМАНЕ ОТВЪЗДУХАДАРИК СКАЙ ЕООД
1 060.00КОМАНДИРОВКАСТАНИСЛАВАГЕНКОВАСТАНИСЛАВА ГЕНКОВА
432.00РАЗПОСТРАНЕНИЕРЕКЛАМЕН АНОНСДЗЗД САУНД ПРО
253.00ФОТОАПАРАТБЕСТ ЕЛЕКТРОНИКС ЕООД
500.00ТАКСА УЧАСТИЕКОНФЕРЕНЦИЯАСОЦИАЦИЯ
500.00ТАКСА УЧАТИЕКОНФЕРЕНЦИЯАСОЦИАЦИЯ
5 716.00ОСВЕТЛЕНИЕ МОТОПРИЗМА-ЕС ООД
27 420 О0РЕКЛАМНИ М-ЛИХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
2 520.00МОНТАЖ ИДЕМОНТАЖ МОТ0МЕДИА СЪРВИС ООД
1 860.00ИЗРАБОТКА НАМОБИЛНА ТОЧКАМЕДИА СЪРВИС ООД
1 787.23САМОЛЕТНИБИЛЕТИБЪЛГАРИЯ ЕР АД
1 400.00КОМАНДИРОВКАРОБЪРТ СКОТРОБЪРТ СКОТ
938.67САМОЛЕТЕН БИЛЕТТЕА ДЕНОЛЮБОВАБЪЛГАРИЯ ЕР АД
6 486.00ХОНОРАРМАРГАРИТАДОРОВСКАМАРГАРИТА ДОРОВСКА
20 156.00ХОНОРАР ЕЛИНАЖЕЛЕВАЕЛИНА ЖЕЛЕВА
4 442.00ХОНОРАР МАЯДОНЕВАМАЯ ПДОНЕВА
20 356.00ХОНОРАР ГЕОРГИКАМОВГЕОРГИ КАМОВ
1 536.00ДИПЛЯНАХЕЛИКС ПРЕС ООД
3 970.00РЕКЛАМНИ М-ГИХЕЛИКС ПРЕС ООД
194.40ВИЗИТКИХЕЛИКС ПРЕС ООД
26 400.00РЕКЛАМНИ М-ЛИХЕЛИКС ПРЕС ООД
8 162.40РЕКЛАМНИ М-ЛИХЕЛИКС ПРЕС ООД
828.00РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИХЕЛИКС ПРЕС ООД
725.23ДНЕВНИ ТЕАДЕНОЛЮБОВАТЕА ДЕНОЛЮБОВА
18О.ОООЗВУЧАВАНЕЕВР.БЕЧЕР НАЛИТЕРАТУРАТАИНТЕРМЮЗИК ООД
938.67САМОЛЕТНИБИЛЕТИ ТЕАДЕНОЛЮБОВАБЪЛГАРИЯ ЕР АД
69 600.0030% ПО ДОГОВОРМЕДИЯ КРОС ЕООД
760.77КЕТЬРИНГОБУЧЕНИЕДОБРОВОЛЦИ ТИ

СИ ВАРНА“

ХРАНИТЕЛЕН КОМПЛЕКС
2 300.00БРАНДИРАНЕ МОТ0ЕТ ДЕВА 7 -С.КОЛЕВА
710.00КОМАНДИРОВКАСТАНИСЛАВА ГЕНКОВАСТАНИСЛАВА ГЕНКОВА
899.00НАЕМ ЗАЛА ЗАММФКБМ-ФК ООД
696.00МОНТАЖ ВИНИЛНИПАНАДЖОЙС ООД
1 734.20РЕКЛАМНИМАТЕРИАЛИХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
5 040.00ХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
360.00ИЗРИСУВАНЕПЛАТНАТА НАВЕТРОХОДА

КАЛИАКРА-МОНТАЖ

И ДЕМОНТАЖ

БМКЦ ЕАД
194.31САМОЛЕТЕН БИЛЕТКЛАРА САНДРИНИБЪЛГАРИЯ ЕР АД
2 100.00ИЗРАБОТВАНЕПОСЛАНИЯКЪТ АУТ ЕООД
5 856.00ИЗРАБОТКАКЬСМЕТЧЕТА ЗАКАФЕЕВРОДИЗАЙН ООД
1 200.00ПРОЖЕКЦИЯ НАБЪЛГ.ФИЛМ“ДЖУЛАЙ“ – 30 ЮНИ

ДО

ОБСЕРВАТОРИЯТА

В2В ЕООД
21 156.00РЕКЛАМНИМАТЕРИАЛИ ВАРНА2019ХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
1 850.00КОМАНДИРОВКАРОБЪРТ СКОТ – ДО27 ЮНИ
1 404.00СГЛОБЯВАНЕПЛАТФОРМИ ЗААРТИСТИЧНИ ЗОНИМЕДИА СЪРВИС ООД
396.00ФЛАЕРИ ЗАПРОЖЕКЦИЯ НАФИЛМА „ДЖУЛАЙ“ –

30 ЮНИ

ОБСЕРВАТОРИЯТА

ХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
163.95КЕТЬРИНГОБУЧЕНИЕДОБРОВОЛЦИ-„ТИ

СИ ВАРНА“

ХРАНИТЕЛЕН КОМПЛЕКС
220.00ОГНЕНОШОУ,КОКИЛИ,КОНСУМАТИВИ И НАЕМ

РЕКВИЗИТ ЗА МОТО

СДРУЖЕНИЕ ПАУЪРДЖЪМП
1 940.00КОМАНДИРОВКАРОБЪРТ СКОТ -2-7ЮЛИ 201 4
42 120.00МЕДИЙНООТРАЗЯВАНЕ НАКАНДИДАТУРАТА НА

ВАРНА – КЕСК В

СУТРЕШНИЯ БЛОК

НА ТВ ЧЕРНО МОРЕ

МЕДИЙНА ГРУПА ЧЕРНОМОРЕ ЕООД
42 000.00В-К „НАРОДНОДЕЛО–ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ

НА ВАРНА 2019-

РЕШ.ОС

В-К НАРОДНО ДЕЛО
3 000.00НАГРАДИ КОНКУРСЗА АРТИСТИЧНОБРАНДИРАНЕ НА

ПЛАТНАТА НА

КАЛИАКРА-

А.РУСЕВА.Н.РУСЕ8,

Е.КОРКМАЗ

2 290.00ПРЕВОД НАВТОРАТААПЛИКАЦИЯ НА

ВАРНА 2019- ДО 100

СТРАНИЦИ

ИКОНОМИЧЕСКИУНИВЕРСИТЕТ ВАРНА
180.00ОЗВУЧАВАНЕКОНЦЕРТ ДУОКАРЕЕВИ-15ЮЛИИНТЕРМЮЗИКООД
116.00ГОДИШНА ТАКСАХОСТИНГ VARNA2019.ВG

ОФИЦИАЛЕН САЙТ

НА ВАРНА- КЕСК

СУПЕР ХОСТИНГ.БГ ООД
298.96САМОЛЕТЕН БИЛЕТПЕТРА ДИМИТРОВАСФ-ВН-СФ-20-21

ЮЛИ

БЪЛГАРИЯ ЕР АД
1 666.00ФИЛИП КРУТУЕЛ -СТИЛОВА ИТЕХН. РЕДАКЦИЯ НА

АНГЛ.ЕЗ.ЗА ВАРНА –

2019

120.00ДОСТАВКА.МОИТАЖДЕМОНТАЖ НАШАТРА – ЗА

РЦМС1ТУ

ТЕМПУС 2000 ООД
5 940.80РЕКЛАМНИМАТЕРИАЛИ ЗАВАРНА 201 9ХЕЛИКС ПРЕС ЕООД
48.720.00ОКОНЧ.ПЛ.ПОДОГОВОРМЕДИЯ КРОС ЕООД

dnevnik.bg

 

 

Прегледа
1687

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - 5 856.00 лв. дадени за късметчета за кафе! Вижте колко струва загубата на Варна за Столица на културата

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+