19 юни, 2019
04:40

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Има ли действаща зоополиция ….или за мрънкането, чакането и фейсбукването ни 2

март 18th, 2016 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
1 0
Прегледа
11 961
protest kucheta
Ден след протеста на зоозащитници пред столична община, отново се връщам на темата ЗООПОЛИЦИЯ, с нещо което бях писал преди месеци. Провокира ме една снимка. Снимка на охраняващ протеста полицай, клекнал да погали едно куче.
Снимката е обикновена, като младия полицай. И той полицая е обикновен млад човек. Работещ и изкарващ прехраната си с честен труд. Заснет е в нещо чисто човешко, навел се е и е погалил куче. Този полицай какъв е ? Полицай с униформа, човек с униформа, човек на служба? Какъв е той ? Ще ви кажа какъв е . Той е освен всичко друго и зоополицай. Защото според действащото законодателство, насилието и престъпленията над и с животни са престъпления. И полицията би следвало да реагира на подобни и да действа. И тя действа. За съжаление само някъде.
protest kucheta
Та да се върна на въпроса!
Има ли Зоополиция в България.
Отговора е изненадващ за мнозина. Той е ДА! Да , Зоополиция има и тя действа. Действа там, където хората я накараха да действа.
Ще говоря от първо лице за Варна, като човек от групата инициирали подписката за Зоополиция събрала близо 40 000 подписа, групата която проведе редица срещи с политици, депутати, евродепутати и министри за каузата Зоополиция.
И тя стана факт, след заповед на вътрешния министър през юли 2015 г, която задължаваше във всяко РПУ да има полицай, който да поема случаи с животни.
Какво се случи след това във Варна. Ами случи се това, че група варненци /не много, седем осем души/ решиха , че няма да чакат Зоополицията да заработи сама, ей така от само себе си. И решиха да действат. Поискаха среща с директора на ОД на МВР Варна гл.комисар Даниел Пашов. И бяха приети. На срещата присъстваха и неговите заместници гл.инспектори Панчев и Спасов. На срещата подробно бе обсъдена структурата и начина на действие на новосъздадената зоополиция. Към момента в ОД на МВР има осем разследващи полицаи, които се занимават със случаите на насилия над животни, както и при такива с пострадали от животни хора. По двама от всяко РПУ. Всичките осем полицаи, сами са изявили желание да поемат тези задължения. И те заработиха. Включително със съдействието на доброволци. Организирани бяха още няколко срещи, включително обща координираща среща между зоозащитниците, Полицията, Община Варна и ОДБХ Варна. На срещата бяха уточнени начини за координация при различни случаи. И нещата тръгнаха. Сега , осем месеца след това, смело мога да кажа, че нямаме случай по който да е подаден сигнал и МВР да не е реагирало. Няма случай на насилие , по който след подаден сигнал да не са предприети следствени действия. И не само това. Имаме няколко случая , по които МВР Варна се е самосезирало и ни е търсило за съдействие при събиране на информация. Мога да ви изброя десетина подобни случая, но не това е важното нали.
В Шумен преди месеци полицаи съдействаха за изземване на куче, пострадало при побой от стопанина си. Днес след личната намеса на комисар Спасов , полицията се намеси и в Провадия и две кучета бяха спасени. В Сандански, след журналистически разследвания вече има досъдебно производство срещу организатор на кучешки боеве.
Та казвам просто, че не трябва да се чака, а да се действа. И ние сме хората, които да накараме тази зоополиция да започне да я има. Само с писане на постове във фейсбук и мрънкане не става. Иска се действие. Иска се отделено време и енергия /лично поне десетина пъти съм ходил да давам показания за насилие над животни след мои публикации/ .
И във всеки град може да има зоополиция, и тя да е ефективна. Но не става само с крясъци ,,Къде е зоополицията” при поредното брутално насилие над животно. Не става с писане във фейсбук и с чакане, не става с мрънкане. Става с действие .Не чакайте хора, действате днес, сега , във всеки град в който има РПУ на МВР . Както не чакахме ние. И не е странно, че във Варна бе и първия ефективно осъден на година и четири месеца затвор насилник.
Това е от мен хора. Специални благодарности на ръководството на МВР Варна в лицето на главен комисар Пашов и на заместниците му Спасов и Пашов. Специални благодарности и на един специален човек от Варна, който бе душата и двигателя на борбата ни за зоополиция-Ники Добрев.
автор Ивайло Василев
Прегледа
11 961

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Има ли действаща зоополиция ….или за мрънкането, чакането и фейсбукването ни 2

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+