20 април, 2019
21:53

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Как Община Варна въведе в експлоатация един от „греховете“ на бившия кмет Кирил Йорданов

септември 25th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1214
817436

Общинската администрация във Варна е издала Удостоверение за въвеждане в експлоатация на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на дружеството „Зърнени храни – гр. Силистра“. Документът, по-известен с популярното си название „Акт 16″, е издаден на 15 юни т.г., сочи справка в регистъра с нормативни актове на община Варна.

Двуетажната постройка е собственост на дружеството „Зърнени храни – гр. Силистра“ и се намира на мястото на някогашен общински имот.

Заради протестите, съпътствали строителството, кметът на града Иван Портних заяви на 17 февруари 2016 г.: „Омръзна ми да се оправдавам за стари грехове!

Ако бъдат установени нарушения по документацията, издавана от три различни институции, нека бъдат предприети всички мерки, разпоредени от разследващите органи!“

Под „стари грехове“ тогава Портних имаше предвид действия на администрацията, оглавявана до март 2013 г. от злополучния му предшественик Кирил Йорданов. Издаването на Удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата обаче показва, че новата местна администрация във Варна просто е довършила „греховете“ на предходната. При това въпреки, че строежът стана факт, независимо от гражданските протести и очевидните нарушения при издаването на разрешения за „укрепване“ на стара общинска вила.

Така напр. скоро след завършването на сградата в началото на м.г. се оказа, че тя е била нанесена в кадастралните карти още преди строителството ѝ изобщо да е започнало.

Това стана видно при сравняването на архивни сателитни снимки на имота и датата на заповедта, с която кадастралната му карта е била изменена. Проверка на „Дневник“, направена още в средата на м.г. показа, че нанасянето на несъществуващата сграда е станало от началника на варненската служба по кадастър Красимира Кателиева, когато директор на висшестоящата агенция е бил Александър Лазаров.

От сателитната снимка на имота в Google maps, направена на 1 януари 2015 г., ясно се вижда ограден и разчистен терен, на който сграда няма.

По-късно именно върху него бе започнато строителството. В същото време информацията на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показваше, че промяната в картите на района е нанесена още на 23 юни 2011 г. и там несъществуващата сграда е отразен във вида, в който е построена четири години по-късно.

Според справка, изготвена от бившия директор на агенцията Мима Чалева, с която „Дневник“ разполага, промяната е станала на базата на заявление, изготвено от община Варна. В него е посочено, че старата общинска вила, съществувала в имота, е отразена погрешно в кадастъра с размер 145 кв.м и е била описана като „самосрутваща се и опасна“.

Промяната е поискана заради „предстояща реконструкция и издаване на нов акт за общинска собственост“.

От съдържанието на същата справка, подписана от Чалева, става ясно също, че към заявлението на местната администрация е бил приложен и акт от 2009 г. за общинска собственост на сградата, подлежаща на ремонт. Той е поправен с друг – от 2011 г.

Във втория документ обаче, някогашната „самосрутваща се и опасна“ общинска вила се оказва пораснала три пъти за четири години и отразена с площ от цели 399 кв.м.

След придобиването ѝ от „Зърнени храни – гр. Силистра“ вилата бе разрушена, а на мястото и се появи съвършено нова, но и с новите размери.

Строежът на двуетажна сграда в Морската градина на Варна беше съпътстван и от друг скандал. Теренът бе придобит от силистренското дружество през 2012 г. по силата на договор за публично-частно партньорство.

За да стане собственик на имота, „Зърнени храни – гр. Силистра“ поема ангажимента да инвестира близо 1.4 млн. лв. в спортен комплекс и басейн към една от общинските детски градини.

Скоро след придобиването комисия, назначена със заповед на Йорданов, разпорежда сградата да бъде укрепена, тъй като е застрашена от самосрутване и е „опасна за здравето и живота на преминаващите хора“. Това е трябвало да стане чрез „поправяне, възстановяване и заздравяване чрез преизграждане на компрометирани елементи“. Но при извършването на ремонта „силен вятър“ предизвикал „авария“, при която старата сграда се саморазрушила.

Според съставените протоколи „аварийната ситуация“ е настъпила точно в 7.30 ч. на 2 март 2012 г. Тогава тухлените зидове на съществуваща стара вила били съборени от „силните пориви на вятъра“.

Проверка на „Дневник“ в архива на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН обаче показа, че в деня, в който вилата е паднала под „силните пориви“, по цялото Черноморие е духал „слаб запад-северозападен вятър“. Приблизително същото – с „до умерен северен вятър“ с вълнение на морето 2-3 бала е било времето и на 1 март – ден преди „аварията“.

Въпреки очевидната фалшификация обаче, през 2013 г. тогавашният главен архитект нa Варна Петър Йорданов е издал ново разрешение за строеж. С него „авариралата“ стара вила е била заменена със съвършено нова – двуетажна сграда, почти два пъти по-голяма от първата, с променена фасада, един допълнителен етаж и напълно нова конструкция.

Цялата документация по случая бе изпратена на Окръжната прокуратура – Варна за извършването на проверка по преписка, заведена още през 2016 г. Резултатите от нея обаче никога не станаха известни.

В края на тази печална хронология се нарежда Удостоверението за въвеждане в експлоатация. От всичко изброено до тук става очевидно ясно, че то е издадено за една сграда, появила се в кадастъра преди да съществува, съборена от слаб северозападен вятър и пораснала три пъти в документооборота на местната администрация във Варна.

varna24.bg

Прегледа
1214

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Как Община Варна въведе в експлоатация един от „греховете“ на бившия кмет Кирил Йорданов

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+