16 февруари, 2019
04:13

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Левски – герой или мошеник. Размисли над един случайно дочут разговор

юли 18th, 2015 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
1 0
Прегледа
11 721
levski

Днес се честват 178 години от рождението на Левски.

За българския народ  Левски/той е просто Левски/ това е най-святата личност , живял и загинал за едно, за свобода!

Или поне беше такава. Докато не дойде едно ново време на масово отричане на ценности и светини.

И докато в учебниците от нашето детство, Васил Левски се изучаваше, изучаваше се неговата борба срещу поробителя и турското робство, то в днешните учебници от които учат нашите деца турско робство няма. И съответно не е ясно Левски за какво се е борил.

Нека не бъдем голословни, а да ви дадем конкретни примери, взети като цитати от ,,учебници“.

Първо, в настоящия учебник, цялото турско робство е поставено в раздел ,,Народни будители“ /интересно решение/.

Цитат от учебник :  ,,От края на 14. почти до края на 19.век българските земи били част от обширната държава на османците. Под османска власт живеели заедно общности от различна религия и език.“

Цитат от учебник : ,, В османската държава българи, турци, евреи, арменци, роми, гърци и други живеели без граници помежду си. На градските пазари занаятчиите и търговците общували и се опознавали. В селата българи и турци обменяли по съседски опит и умения в земеделския труд.“

Идилия, пълна при това.Чак не разбираме защо на българите им е трябвало Априлското въстание, не разбираме причините за бунтовете и кървавото им потушаване на Крит, а арменският геноцид с над 300 000 жертви дори ни се струва като измама.

След това са се появили ,,народните будители“. Причините за появата им била, според авторите на учебника-,,Българите нямали самочувствие сред другите християни под властта на султана. Нужни били водачи, за да пробудят тяхното родолюбие“.

От тук естествено разбираме, че народните будители са се появили, за да можем равностойно да ,,си ги мерим“ с другите роби християни в османската империя.

Цитат от учебник : ,,През 19 век българите показали, че принадлежат към свободния европейски свят“ Явно още тогава сме искали да се присъединим към Еропейския съюз.

Цитат от учебник :,, Като апостол Левски тръгнал сам по градове и села и изградил тайни комитети.“ /сам самичък, няма БРЦК , няма сподвижници…самотния ,,луд“. За което естествено според същата страница на учебника ,,бил заловен, осъден и обесен“.

Няма да коментираме как описано Априлското въстание/интересно що им трябва въстание на българите, нали си живеели без граници помежду си/. Ще споменем само, че там няма и дума за изстъпленията на башибузука… Няма го Батак и Перущица…няма я историята ни. НЯМА ГО ЛЕВСКИ.

И в крайна сметка резултата е налице.

Случайно дочут разговор в книжарница, младеж разказва българската историята на своята приятелка: „Вече е доказано, че Левски е бил мошеник и убиец.  И са го арестували, защото е имал много кражби и други престъпления, Османската държава си е имала закони, които той не е спазвал.“ Момичето не иска да спори и уклончиво отговаря: “Ами то всичко си има две страни“. Да, така е, има две страни, а може би и много повече, но е толкова тъжно, когато млад човек избира да застане от страната на отрицанието. Прииска ни се да попитаме момчето кой за него е герой и какво го кара да се чувства българин. Не попитахме, достраша ни от отговора, сега съжаляваме – трябваше да питаме. Левски не би замълчал. Прииска ни се и да му разкажем за чудната личност на Апостола, за делата му, за това колко е важно да имаш идеали и да се бориш за тях. Достраша ни да влезем в разговор с поколението без корени, сякаш бихме се заразили с безпаметност.

Може би не е нужно да казваме нищо, а да припомним на себе си и на тези след нас, думите на Апостола:

,,Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

 ,,Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“

,,Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва.“

,,От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи. „

,,Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.“

 А днес има смисъл на всеки прозорец и тераса да се вее българско знаме, има смисъл заради нас и заради нашите деца, има смисъл да си припомним историята и хората, които са я променяли, защото ние и те сме едно – българи!  Има смисъл да почетем паметта на тези, дали живота си за ….едната свобода!

Прегледа
11 721

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Левски – герой или мошеник. Размисли над един случайно дочут разговор

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+