23 май, 2019
10:34

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Нови скандални разкрития по схемата на ,,златния воеводски имот“ в Кранево

февруари 28th, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1478
кара

Нови  скандални разкрития излязоха по схемата с придобиването на безценица от общински съветник на ВМРО,  на държавен имот в Кранево, за който ОВарна.бг първо сигнализира:

Общински съветник на ВМРО прилапа ,,златен“държавен имот в Кранево на безценица!

Припомняме ,че общинският съветник от ВМРО Балчик Ивелин Ройдев е закупил имот в Кранево, частна държавна собственост на цена десет пъти по-ниска от пазарната!

красимир кириловТова се случва след търг, обявен от Областния управител на Добрич Красимир Кирилов, също от ВМРО. Сделката минава  тихо, заповедта на областния е подписана забележете между Коледа и Нова Година -27.12.2018г.

Цената за която е обявен апетитния имот от близо декар на централната улица на Кранево е ….8 045 лв. В крайна сметка спечелилият търга общински съветник го е придобил за 11 999лв или около 13 лв/м2. Справка на ОВарна.бг за пазарните цени на подобен имот показват, че реалната цена е между 70 и 90лв/м2. Или г-н Ройдев би следвало да плати поне 70 000лв.

Разследване на ОВарна.бг установи, че по сделката няма приложена актуална пазарна оценка на имота от лицензиран оценител, каквито са изискванията по чл43 ал2 от  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ- ,,Държавата се разпорежда с имоти – частна държавна собственост, на база оценки на имотите, извършени от независим оценител, не по-ниски от данъчните им оценки, чрез продажба, замяна, делба, възмездно или безвъзмездно учредяване на ограничени вещни права, както и чрез апортиране на имоти и вещи в капитала на търговски дружества“. Такава оценка обаче НЯМА!

Фрапиращо по случая обаче е и друго. Имотът , находящ се на главната улица ,,България“  на Кранево, /и де факто на международен път/ е записан в кадастъра като находящ се на …ул Вит! Така , де факто ако попаднете на обява за търг , ще видите имот намиращ се на забита в нищото улица Вит а не на главната улица на Кранево-ул,,България“! Разликата е като магазин на Витошка и магазин в Бусманци.

111

113

 

 

 

 

 

 

Това обаче не е е единствената ,,удобна “ грешка. Имотът , придобит от общинския съветник на ВМРО, след търг организиран от областния управител на Добрич, също от ВМРО е записан като ПИ- поземлен имот, въпреки че е в урегулирана територия в самото Кранево и би следвало да е записан като УПИ-урегулиран поземлен имот. Разликата не е просто една буква.  Земя –  913 кв.м., представляваща ПИ 39459.501.360 по КККР на с. Кранево, общ. Балчик. така е записано в кадастъра както и в обявата за търга. Тази буква води до огромна разлика в данъчната оценка на имота. В единия случай като ПИ , данъчната оценка е около 8 лв /м2 , а в другия случай както следва да е щеше да е минимум 48лв/м2. Или шест пъти по-висока. А в ,,обясненията си“ за сделката с държавен имот , областния управител от ВМРО Красимир Кирилов обясни, че законът му позволявал да продава държавни имоти на данъчна оценка плюс 10 % надценка!!! Надяваме се, всички виждат за каква добре подготвена ,,сделка“ става въпрос и се надяваме и окръжния прокурор на Добрич да вижда това и да се самосезира!

ройдевКато равносметка, имотът е продаден от областния на ВМРО Красимир Кирилов на общинския съветник от ВМРО Ивелин Ройдев за 11 999лв и 2447,80 лв ДДС.  Ако беше спазен чл 43 ал2 от Закона за държавната собственост и имаше направена оценка от лицензиран оценител, както и ако имота бе записан като УПИ а не като ПИ, сделката би минала при съвсем други ценови параметри а именно минимум 50000 лв плюс 10000 ДДС! Или  14 400 с ДДС срещу минимум 60 000лв.!

Така, общинския съветник от ВМРО Ивелин Ройдев придоби доста евтино държавен имот, на главна и съвсем реновирана улица в Кранево, на международен път. Същия общински съветник гласува против усвояване на близо 600 000лв от Община Балчик , предназначени за ремонт на улици в общината.

Общински съветници от ВМРО  в Община Балчик, отказаха 630 000 лв. държавно финансиране за ремонт на улици

Ами за какво да гласува, та новия му имот е на съвсем прясно ремонтирана улица. Нищо, че избирателите му живеят на улици, не видели ремонт и асфалт от десетилетия! Общинските съветници на ВМРО, гласуваха и срещу приемане на бюджета на Община Балчик, с което реално спряха и всички нужни за инфраструктурата в общината ремонти.

Кметът на Кранево Румен Николов, който е кмет от 12 години, коментира за ОВарна.бг , че е научил за сделката с въпросния държавен имот едва след публикациите по медиите. Николов отбеляза, че за този имот е водил разговор със същия общински съветник още през 2015г, да бъде изискан от общината и да бъде даден като обезщетение на собственици на имоти , нужни за разширение на гробищния парк. Общинският съветник е поел ангажимент да работи по този проблем и имотът да послужи в крайна сметка за разширение на гробищния парк, от което Кранево има крещяша нужда от години. В крайна сметка , г-н Ройдев така е ,,работил“ по проблема, че накрая се оказва собственик на имота, при това закупен на фрапиращо ниска цена. Кметът разочаровано допълни, че това е бил единствения и последен държавен имот възможен да послужи за разширения на една нужна придобивка на Кранево, а именно разширението на гробището.

Ще се самосезира ли държавата в лицето на Окръжна Прокуратура Добрич, за сделка която ощетява държавния бюджет / и респективно нас данъкоплатците и избирателите/ , предстои да видим!

Ще вземе ли отношение и главния ,,воевода“ на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов или предпочита да се занимава с апортираните в частна охранителна фирма военни имоти в София?

Прегледа
1478

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Нови скандални разкрития по схемата на ,,златния воеводски имот“ в Кранево

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+