22 март, 2019
10:58

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Прокурор отказа да образува досъдебно производство- жертвата била оцеляла!

март 30th, 2017 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1333
DSC_1031

Престъплението, определено в закона като такова, не е престъпление според районния прокурор на Балчик Красимир Димитров!

Случаят е един от многото, с отровени домашни кучета. Поредното куче попада на отрова в село до Балчик. Само бързата реакция на стопаните му, както и опитния и ефективен лекарски екип на ОВК Варна успяват да спасят живота на кучето. Борят се за спасяването му 24 часа в денонощието дни наред. Стопаните му са непрекъснато с него, дори спят в стационара на клиника…на пода, до кучето. И да , то оцеля.

Тестовете показват, че отровата разхвърлена на ,,примамки“ е микс отрови, с преобладаваща част на антифриз.

Подават сигнал до началника на ОД на МВР Добрич комисар Спасов, който разпорежда незабавно започване на полицейски следствени действия. И полицията си свършва работата, провежда разпити, прилага епикризи и доказателства, провежда разпити на всички ловни дружинки в околността. И предава преписката на прокурор Красимир Димитров -районен прокурор на гр.Балчик.

Но  прокурор Димитров, бързо постановява отказ за започване на досъдебно производство. Причините са…кучето е оцеляло, живо е  а не труп и това означавало , че не е осъществен състава на чл.325 б от НК. Собственика на кучето бил ,,изразил съмнения, че кучето е натровено с антифриз“ ! За какви съмнения говори прокурор Димитров, след като наличието на антифриз в кръвта на животното е доказано с тест!

Нека разгледаме и какво казва чл.325 б от НК:

Чл. 325б. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
И така,  умишленото отравяне  вкарало кучето в седмична борба за живота му със скъпо струващо лечение и последващото месечно лечение и възстановяване .Това  не се брои за тежко увреждане според прокурор Димитров. Тежко увреждане, специално предвидено в чл.325 б от НК.
Умишленото разпръсване в района на отрова с антифриз/антифриза дава над  90% смъртност след поглъщане/ , не се води опасно за хора и животни и не се води особена жестокост според прокурор Димитров. Така както е предвидено в същия чл 325 б /1/!
Да разбираме ли, че тълкуването на закона , което демонстрира прокурора, би оправдало престъпник, който примерно стреля  по вас, улучи ви…но вие оцелеете?
Господин Красимир Димитров явно не е запознат и с други закони на Република България, като закона за лова примерно.
Чл. 65. При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:
3. отровни или упойващи вещества, както и стръв с такива вещества;
Все пак, закона е предвидил и възможност за обжалване на подобни прокурорски решения. За това апелираме към всички пострадали от подобни ,,ловни методи“, както и към всички , които се чувстват заплашени от подобни действия/а именно поставяне на отрова/, да обжалват на електронния адрес на Окръжна Прокуратура Добрич- http://www.prb.bg/bg/opdobrich/      постановлението на прокурор Димитров, като изпратят приложената жалба:
     ЖАЛБА
от………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
в качеството ми на гражданин, застрашен от извършване на подобно престъпление,
срещу прокурорско постановление от 21 март на прокурор Красимир Димитров -районен прокурор на гр.Балчик, по преписка с вх.н 163/2017г
Г-н/г-жо/ окръжен прокурор, моля да се запознаете с прокурорско разпореждане от 21 март на прокурор Димитров  -районен прокурор на гр.Балчик, по преписка с вх.н 163/2017г  , като обърнете внимание , че член 325 б от НК изрично определя като престъпление наказуемо със затвор до 3 години , действия причиняващи тежки увреждания на гръбначно животно. А описания в преписката случай е точно такъв. Към преписката има и епикриза, доказваща наличие на отрова/антифриз/в кръвта с концентрация 75мл/дл / която е смъртоносна. Това, че животното е оцеляло, не означава, че не са му причинени тежки увреждания.
Цитираните от прокурор Димитров ,,съмнения“ са доказани с епикриза издадена от ОВК Варна, приложена в преписката.
Моля да вземете под внимание и чл 65 ал3 от Закона за лова и опазване на дивеча, където ясно е определена забрана за използване на отрови.
Моля, след като се запознаете със случая и преписката, както и с цитирания отказ за образуване на досъдебно производство, да извършите проверка и да постановите отмяна на постановлението на прокурор Димитров, както и да разпоредите започване на досъдебно производство по случая.
Дата:                                                                                                                       с уважение……………………………..
DSC_1031 DSC_1032
Прегледа
1333

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Прокурор отказа да образува досъдебно производство- жертвата била оцеляла!

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+