16 юни, 2019
08:42

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

23 години от смъртта на сараевските ,,Ромео и Жулиета“

май 18th, 2016 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1708
romeo

Да си спомним днес за Сараевските Ромео и Жулиета. Адмира и Бошко. 14 месеца след началото на обсадата на Сараево, бошнячката и сърбинът, които са заедно още от деца, опитват да избягат от града. Платили са 18 хиляди марки на посредник, който да подкупи сръбските снайперисти да не стрелят по тях. От нощта срещу 18-и, на моста Връбаня телата им остават прегърнати до 24 май пред погледите на родителите им от двете воюващи страни на моста.Никой не смее да ги доближи до късните часовен на 24 срещу 25, когато сръбските снайперисти принуждават боснески пленници да се промъкнат и да извлекат Бошко и Адмира.
Обсадата на Сараево: средновековна трагедия, продължила 1395 дни, с 11 хиляди убити, от които 1600 деца, над 60 хиляди ранени. И това през 1993 г. , на 400 километра от София, Виена и Рим…
Ако искате да се потопите в тривиалността на злото, вижте арт-фима на Анри Сала. „1395 дни без червено“ .(По време на цялата окупация, никой не носи ярки дрехи, за да не дразни снайперистите)
https://www.artangel.org.uk/project/1395-days-without-red/

Автор Любен Дилов-син

 Войната започва официално на 6 април, а обсадата на Сараево – на 2 май, когато артилерията на тогавашния командир на босненската сръбска армия Ратко Младич обстрелва железопътни и трамвайни линии, а сръбските пехотинци обкръжават града.Войната се води три години и половина и взема над 100 000 жертви, а обсадата на Сараево е една от най-дългите в историята – 1395 дни.

Две десетилетия по-късно престъпленията от войната в Босна би трябвало да продължават да преследват Европа. Културата на отричането беше смущаваща тогава, остава обезпокоителна и сега.
Двайсет години са дълъг период в политиката. В центъра на Сараево белезите са прикрити – на Булеварда на снайперистите е открит нов мол. На място, където паметна плоча припомня, че през май 1992 г. при сръбски минометен обстрел тук са били убити 16 души, сега хората се редят за хляб. Онези събития изглеждат като древна история, някои от днешните избиратели дори не са били родени, когато войната свърши. И все пак това е история.
Прегледа
1708

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - 23 години от смъртта на сараевските ,,Ромео и Жулиета“

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+