25 май, 2019
16:38

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Да си спомним за прекрасната Невена Коканова

юни 3rd, 2015 | Публикувал: Боби Илиев | Добави коментар |
2 0
Прегледа
1109
945768_375_282_4x3-310x232
Ние, хората, не сме нищо повече от божии твари, озовали се за кратко на земята, споделя в последните си години актрисата

Невена КокановаНа 3 юни 2000 г. една от най-красивите българки, прекрасната Невена Коканова ни напусна. Беше на 61 години. Отиде си толкова рано, покосена от рак. Последните си месеци изживя самотно в малкото селце Чомаковци в Габровския Балкан.

„Не ми трябва такава цивилизация, добре си ми е при бабите и дядовците тук“, цитира я в спомените си критикът Атанас Свиленов. “ Неуки ли били?! Та те познават най-висшата наука – Божиите закони, живеят според тях и са истински човеци. И аз, познала изкушенията на суетата, искам да се пречистя сред тях, да се пречистя под ясното синьо небе, сред птиците и сред всички незлобни божии твари. Защото и аз, и всички ние, хората, не сме нищо повече от божии твари, озовали се за кратко на земята“.

Невена КокановаНевена Коканова бе сред най-ярките лица и личности на българското кино в годините на социализма. Нейната звезда изгря с образа на Ирина в „Тютюн“, който накара публиката да се влюби завинаги в нея. Когато бе Елисавета в „Крадецът на праскови“ изпълни образа със своята поезия за любовта, тъгата, радостта и скръбта, от която се умира. Невена Коканова можеше да изиграе ролята на фатална жена, добро момиче, подтисната съпруга, силен характер, крехко същество. Можеше да бъде всяка жена, макар че никоя освен нея не можеше да бъде Невена.

Тя не беше завършила академията и въпреки това стана голяма актриса. Появи се в киното от провинциална Дупница, за да се превърне в най-желаната актриса на България.

Благодаря на Бога, имах много роли“, споделя в последните си години артистката. А и за мен бяхаНевена Коканова направени неповторими жестове, като този на Блага Димитрова, която написа „Отклонение“ специално за мен. Или на Коцето Павлов, който направи „Спомен за близначката“, пак виждайки мен като главна героиня. Това не са малки крайпътни камъни, а бая големи канари в една творческа биография – признава тя и отронва нещо покъртително вярно –  Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява“.

 

Прегледа
1109

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Да си спомним за прекрасната Невена Коканова

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+