22 март, 2019
10:59

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

300 000 лева ще струва новият Паметник на моряка

март 7th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
141
778701

Вече сме на финала в реализацията на идеята за Паметник на моряка във Варна, съобщи за в. „Черно море“ к.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на фондация „Морски съдби“. Мога да обявя и неговата стойност , продължи той. Проектирането ще струва 86 000 лв., за изпълнението му ще отидат още 182 000 лв. Като прибавим и някои непредвидените разходи, около 300 000 лв. се очертава да струва цялостното изграждане на паметника.

Проектирането като относителен дял от разходите излиза малко повече, защото в него влиза и изработването на макета на фигурата на моряка на паметника, която ще бъде от бронз. Тъй като мястото за неговото издигане е много отговорно, решихме монументът да бъде изцяло от бронз (не само фигурата, но и стилизираната конструкция на корабния нос, върху който тя ще се издига). Долу на площадката ще има 6 плочи, символизиращи основните морски професии – корабоплаването и свързаните с него инженерни дейности, кораборемонта, корабостроенето, пристанищната дейност, риболова и водолазната дейност. Паметникът ще се намира срещу ФК и поставянето им като допълнение към основната композиция се явява продължение на идеята за оформянето на пешеходната зона, която започва от шадравана на площад „Независимост“ и стига до входа на Морската градина и на места по нея са разположени различни символи.

В момента започваме кампанията за набиране на средства за изграждане на Паметник на моряка. От фондацията неведнъж сме споменавали, че от 30 000 моряци половината, ако дадат по 20 лв., това ще прави 300 000 лв. Ние сме реалисти и знаем, че не всеки ще го направи. Затова в рамките на кампанията за набиране на средства сме направили картичка, на която е изобразен проектът на паметника и ще се продава на стойност 10 лв. Разбира се, който желае, може да даде и повече. Определили сме да е за 10 лв., за да могат и хора, които са с по-малки финансови възможности, да дадат своя принос за паметника и така да се чувстват съпричастни към новия паметник, символ на Варна. Пък и да имат за спомен неговия проект. Освен това на основните места, където се събират морските специалисти, като дирекция „Морска администрация“ – Варна, ДППИ и др., а също и в сградата на общината ще поставим урни с призив за дарения. Към тях ще има плакат с макет на паметника и на проекта за облагородяването на площта около него, за да могат хората да се запознаят и който желае да помогне за финансиране на неговото изграждане.

Кампанията за набиране на средства ще отнеме време и за да не се бавим с началото на проектирането, сме се обърнали за първоначална финансова помощ от община Варна, която ни оказва пълна подкрепа и съдействие. Имаме принципното съгласие на Общинския съвет и когато подготвим рекламните материали за набиране на средства, ще му ги представим, за да вземе своето решение.

Очакваме проектирането да започне още тази година. Оптимистичният вариант е догодина да бъде откриването на Паметника на моряка на това знаково за варненци място, като това може да стане за Деня на моряка или за Деня на Варна, допълни председателят на УС на фондация „Морски съдби“.

Прегледа
141

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - 300 000 лева ще струва новият Паметник на моряка

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+