14 декември, 2018
05:39

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Дрон, 37 хил. лв. за светещо въже и елха за 15 хил. лв., или за какво е харчила Варна през 2016 г.

ноември 26th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1156
zx860y484_3085047

За около 200 м светодиодно въже, поставено в автомобилен подлез със същата дължина във Варна, общинската администрация е платила 37 хил. лв. Това е записано в отчета на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз за 2016 г. В същия документ са отразени и други, трудно обясними разходи, като 15 хил. лв. за коледна елха с височина 3.5 м и покупка на дрон от най-високия професионален клас.

Подлезът, за чието „ефектно“ осветление през миналата година са били похарчени 37 хил. лв., е с дължина малко над 100 м. В момента върху двете му стени е поставено т.нар. LED въже. За тази цел са използвани около 200 м от него. Проверка в няколко електронни магазина за продажба на осветителни системи показва, че цената на най-скъпите светодиодни въжета за професионални цели се движи между 10 и 50 лв. за метър.

Това означава, че дори при избор на най-скъпия вариант за „ефектно“ осветление в подлеза на ул. „Шипка“ във Варна (на кръстовището на ул. „Антим Първи“ и „Княз Борис I“ ) няма как да бъдат похарчени повече от 11 хил. лв. Но според отразеното в отчета платената цена е над три пъти по-висока.

Оферта за LCD въжета, от която ясно се вижда, че цените дори най-скъпите варианти едва надминават 10 лв.

За коледните празници през м.г. община Варна е поръчала две елхи.

Едната от тях е отбелязана в отчета като „синя, 4.5 м“ на стойност около 3600 лв. Необяснимо по-скъпа е другата, по-ниска елха.

За дърво, високо 3.5 м, са похарчени над 15 хил. лв.

Справка с офертите в сайтовете на няколко държавни горски стопанства показва, че цените, на които те продават елхи с височина над 3 м, в нито един от случаите не достигат дори 100 лв., при това на дребно. Така излиза, че при директна доставка от произволно избрано горско стопанство на цената, която е платила само за една коледна елха през минала година, Варна е можела да купи най-малко 150 дръвчета.

Щедър разход си е позволило и общинското предприятие „Спорт за всички“. През м.г. то е купило ветроходна лодка „Laser“ за малко над 22 хил. лв. На фона на цените, посочени в офертите на производителя, предлагащ този вид плавателни съдове, и този разход изглежда твърде преувеличен. В момента лодка „Laser“ от модел 2017 г. (наименованието е според отразеното в доклада на община Варна) може да бъде купена за 5.5 хил. британски паунда. Това означава два пъти по-ниска цена – малко над 12 хил. лв.

Интригуваща е и друга покупка. През 2016 г. администрацията е отчела в бюджетите си придобиване на дълготраен материален актив „летателно устройство Phantom 4″. Под тази търговска марка се продава един от най-разпространените модели дронове за професионални цели. За „летателното устройство“ са платени около 4 хил. лв., което почти се покрива с пазарните цени. Разходът е направен от перото „Икономически дейности и услуги“. Интересните въпроси в този случай са кое от общинските звена има нужда от дрон за професионално заснемане от въздуха, колко често го използва и не е ли по-изгодно да го наема в случаите, в които му е необходим?

Пак за „Икономически дейности и услуги“ за миналата година администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ) е записала и разход за „Консултантски договор за анализ на туристическия пазар в Германия“.

За него са платени 18 401 лв.

При положение че в града свои представителства имат всички големи германски туроператорски компании, чиято работа винаги се основава на пазарни анализи, консултантският договор на общината изглежда трудно защитим. Освен това към кмета на Варна от години е сформиран Обществен консултативен съвет по туризъм, в който участници са и голяма част от въпросните големи туроператори.

За рекламните и информацонните цели на туризма през м.г. Варна е купила 4 „киоски“ (информационно-рекламни публични дисплеи) за „разпространение на туристически продукти и услуги и реклама в социалните мрежи“. За 4 дисплея общината е похарчила общо 51 600 лв., или около 13 хил. лв. за един.

В момента подобни продукти в България продават няколко компании. На цени около 10 хил. лв. се предлагат интерактивни модели с тъчскрийн. Киоските, разположени в централната пешеходна зона на Варна нямат тези характеристики. На тях се излъчват само кратки рекламни клипове за културни и туристически атракции. Подобни устройства в момента струват между 3 и 7 хил. лв.

Дори и при бърз преглед освен куриозни разходи в отчета на община Варна за м.г. могат да бъдат открити и неточности, недопустими за документ с такава важност.

Така например в него е записано, че варненското училище „Стефан Караджа“ си е купило лаптоп на стойност 11 869 лв.,

училището „П. Р. Славейков“ – таблет за 6234 лв., а детската градина „Иглика“ – „мултифункционално устройство“ (копирна машина, скенер и принтер, бел. ред.) за 6580 лв.

Офертните цени, на които в момента се предлагат лаптопи, показват, че на цена 11 869 лв. може да бъде купена преносима геймърска машина с течно охлаждане, всички допълнителни екстри и дори специална кутия. След разговор с директора на училище „Стефан Караджа“ обаче се оказа, че посочената в общинския отчет цена е за 12, а не за 1 лаптоп.

Отчетът на Община Варна, в който е записано че две училища са си купили по един компютър и лаптоп на цени съответно 11 869 лв. и 6234 лв.

За цена, близка до 6200 лв., в момента в България може да бъде купен най-скъпият таблет на пазара. Той е с 20-инчов дисплей, предназначен за рисуване и резолюция 4К. Разходът е направен от училище „П. Р. Славейков“, когато негов директор е била Таня Петрова. След извънредните избори през пролетта на т.г. тя е вече депутат от ГЕРБ. През пресцентъра на партията си във Варна в петък Петрова отговори, че не си спомня за какво точно става дума, но най-вероятно посочената цена е за няколко, а не само за един таблет.

В телефонен разговор по повод тази публикация днес тя обясни, че купените таблети са шест. В копието от фактурата за покупката им е записано: „Лаптоп – таблет Lenovo YG510″. Единичната им цена е 865.83лв. без ДДС. Доставчик на таблетите е било регистрираното в София дружество „Център за творческо обучение“.

„Мултифункционалното устройство“ (копирна машина, скенер и принтер) за 6580 лв., записано в общинския отчет като разход на детска градина „Иглика“, също се оказа нещо друго. Според нейния директор става дума за няколко мултимедийни проектора, като допълнително оборудване към интерактивни черни дъски.

В петък следобед „Дневник“ изпрати до общинската администрация във Варна въпроси, свързани с целесъобразността на някои от разходите, отразени в отчета на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз. Отговорите не бяха получени до края на работния ден.

Статията е допълнена с мнението на народния представител Тня Петрова (ГЕРБ) в 18ч.на 26 ноември.

Информация от dnevnik.bg

Прегледа
1156

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Дрон, 37 хил. лв. за светещо въже и елха за 15 хил. лв., или за какво е харчила Варна през 2016 г.

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+