19 април, 2019
01:55

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Още един странен случай със смъртта на новороден тюлен във варненския Делфинариум

юни 3rd, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1104
zx860y484_3187130

Източник и снимка: dnevnik.bg

Новороден тюлен се е удавил през лятото на миналата година във Варненския делфинариум заради неремонтирна помпена шахта. Смъртта беше потвърдена от екоминистерството. Преди по-малко от месец стана известно, че от 2014г. до 2017 г. в делфинариума са умрели и два новородени делфина, а други два са били мъртво родени. Така се оказва, че през последните четири години в делфинариума не е оцеляло нито едно от новородените животни.

Информацията за удавения тюлен беше съобщена на „Дневник“ от служител в атракциона, който, както и в първия случай, пожела анонимност. Според него, тюленът се е родил напълно здрав на 18 юни м.г. Той е бил жизнеспособен и отглеждането му е протичало нормално. След по-малко от два месеца – на 11 август м.г., тюленчето се е удавило. Басейнът, в който то трябвало да се учи да плува, бил почистван всяка седмица, но въпреки това никой от служителите не обърнал внимание, че решетката на шахтата, през която се оттича водата от него, липсва. По информация на източника по тази причина помпата на инсталацията е засмукала муцуната на новороденото, което довело и до удавянето му.

Едно „административно нарушение“

„Дневник“ се свърза с Христо Иванов, съветник по медийните въпроси на „Феста холдинг“ – дружеството собственик на Делфинариума. Той категорично отказа да коментира случая и поиска въпросите да му бъдат изпратени писмено. Въпреки обещанието отпреди две седмици, че отговорите ще бъдат дадени бързо, те така и не пристигнаха до приключването на работата по текста.
Според пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за смъртта на тюленчето е бил уведомен единствено „ветеринарният лекар на община Варна“. Проверка през пресцентъра на местната администрация показа, че в случая става дума за специалиста, назначен на тази длъжност в Областната дирекция по безопасност на храните. Именно тази дирекция е контролен орган по спазването на стандартите, условията за отглеждане и хуманно отношение към животните, използвани за атракции.
В становището на екоминистерството не се съобщава да е била направена проверка за причините, довели до удавянето, или кой е евентуалният виновник за това.

Извършената едва сега проверка по сигнала на „Дневник“ показала също, че от Делфинариума не са предприели действия за регистрирането на тюленчето, родено на 18 юни м.г., каквото е изискването на Закона за защита на животните. Регистрационни талони са имали само двата възрастни тюлена Лео и Бянка. Във връзка с това бил съставен акт за административно нарушение. Предвидената имуществена санкция е в размер от 2 до 3 хил.лв.

„Може да се случи и това“

Според източника, дал информацията за инцидента от август м.г., никой във варненския делфинариум не е разбрал, че майката на новородения тюлен е била бременна. Констатирано е било само, че теглото й нараства, но било отдадено на затлъстяване.

Свидетелство за това, че служителите в делфинариума са били изненадани от раждането, е и интервю на Христо Иванов за БНР, дадено на 15 март м.г. Тогава, на репортерски въпрос дали се очаква двата възрастни тюлена Лео и Бянка да имат поколение той отговаря: „За поколение малко е раничко, но може да се случи и това“.

Два дни почивка и шоуто продължава

Веднага след публикуването на текста за умрели след раждане и мъртвородени делфини, „Дневник“ получи и допълнителна информация за последния подобен случай от май м.г. Според нея в атракциона са били напълно наясно, че майката Йоана е била бременна. Въпреки това тя е участвала в представления до последния момент, като след мъртвото раждане те били отменени само за два дни. Служители в делфинариума твърдят също, че заради стреса и преумората има случаи, в които делфините са отказвали да се подчиняват на треньорите си и по тази причина представленията падали.

В момента по данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна, в Делфинариума освен двойката тюлени се отглеждат и четири възрастни делфина. В близките седмици женската Доли, също чака бебе. Но според управителя на „Феста делфинариум“ Ивелин Симеонов бременността все още била под въпрос, тъй като се установявала много трудно „със средствата на хуманната медицина“. Дали предстои раждане щял да покаже самият делфин, няколко дни по-рано. Ако това се случи, представленията щели да бъдат отменени напълно за период около месец и щял да бъде съблюдаван „режим на тишина“.

В момента Делфинариумът във Варна навлиза в активния си туристически сезон, когато на ден се планират по 3-4 представления, а посетителите само на едно от тях са повече от 1000. Цените на билетите са 25 лв. за възрастен и 20 лв. за дете. Снимка на целувка с тюлен струва 15 лв.

Беззащитните

Контролни органи по Закона за защита на животните, както и по този за биологичното разнообразие са Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. За отглеждането на делфини и други морски бозайници в затворена среда се прилагат общите изисквания за опазване, защита и хуманно отношение към тях.

Българският закон за биоразнообразието поставя под защита само три вида китоподобни бозайници от дивата природа, които естествено обитават Черно море. Делфинариумът във Варна обаче е регистриран като животновъда ферма по Закона за ветеринарномедицинската дейност и в него се отглеждат екземпляри, които не произхождат от черноморската популация. Така делфините и тюлените, използвани за атракция там, без специфичната защита на Закона за биоразнообразието.

Прегледа
1104

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Още един странен случай със смъртта на новороден тюлен във варненския Делфинариум

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+