12 декември, 2018
12:14

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Откриха уникален кабинет по киберсигурност във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“

януари 10th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
112
768362

Уникален кабинет „Киберсигурност“ в катедра „Информационни технологии“ бе открит днес в Морско училище, предаде  Varna24.bg

Ето какво обясни за новата придобивка началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров:

„Обучението по киберсигурност е един от новите приоритети пред ВВМУ „Н.Йо. Вапцаров“. Тук ние имаме два аспекта на обучение. На първо място това са защити на военните мрежи, които използват въоръжените сили на страната и други държавни институции.

Много структури в системата на Министерство на отбраната работят по проблема киберсигурност, но ние тук се сблъскваме с още едно предизвикателство – проблема с киберсигурността в морското корабоплаване непрекъснато нараства като значение. Затова създаваме този център, който има двойна функция – да обучава бъдещите морски комуникационни офицери и IT офицери по проблемите на киберсигурността, но той е предназначен и за нашата специалност „Информационно-комуникационни технологии“ в Морската индустрия.

Това са нови насоки, които Международната морска организация дава към морските институции.
Инвестицията в кабинета не е толкова много като пари, но в него са интегрирани различни софтуерни продукти.

Много е важен интелектът на моите колеги, които са преминали съответната подготовка и са в състояние да симулират кибератаки и киберзащити. Нашите обучаеми участват в такива международни състезания и са едни от най-добрите.“

Проф. Медникаров припомни, че преди четири години възпитаници на Морско училище спряха часовника на тотото и пуснаха фиш.

„Хванаха ги, но е факт, че имат потенциал, за съжаление не за добро използван.“, каза той.

Ректорът на училище не отрече, че постоянно съществуват опити да бъдат хакнати корабните системи.

„Сега се говори вече за напълно автономни кораби и вече пиратството не се изразява в това да се катериш по палубата с куките, а трябва да влезеш в съответния сървър и да отвлечеш кораба.“, допълни още проф. Медникаров.

Прегледа
112

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Откриха уникален кабинет по киберсигурност във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+