22 февруари, 2019
17:16

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Писаха „Много добър 5″ на прокурорите от Варна и региона

април 13th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
124
768x432

Работата на прокурорите от района на Апелативната прокуратура във Варна през миналата година може да се оцени като много добра. Оценката бе дадена на годишното събрание по отчетния доклад от изпълняващия функциите на административен ръководител Вилен Мичев. По прокурорски актове на шестте окръжни и 20-те районни прокуратури в апелативния район през 2017 год. са осъдени и санкционирани общо 5489 лица. Броят им е със 113 лица повече в сравнение с 2016 г. , а спрямо 2015 г. увеличението е с 254.

Както през последните пет години, така и през миналата около една трета от всички осъдени извършители на престъпления са по актове на съдилищата от Варненския съдебен район, в който осъдените са били 1637. В Добричкия съдебен район са осъдени 1022 лица, в Шуменския – 878, в Разградския – 799, в Силистренския 569, в Търговищкия – 584 лица.

Като изключително тревожна тенденция за 2017 г. апелативният прокурор Вилен Мичев изведе значителното повишаване на делата, водени срещу непълнолетни извършители на престъпления. През миналата година прокурорите от апелативния район са наблюдавали 379 производства срещу непълнолетни лица, като само новообразуваните дела през отчетния период наброяват 220. Като препоръка в работата на всички, които имат отношение към подрастващите, той посочи по-активното отношение и комуникация с тази част от нашето общество, като целта е превенция, а не работа след извършено престъпно посегателство.

Особено тревожен е и фактът, че през 2017 г. прилаганата по изключение спрямо непълнолетни крайна мярка за процесуална принуда, каквато е задържането под стража, е била определена от съдилищата в апелативния район спрямо 10 непълнолетни лица. 166 са внесените в съда прокурорски актове срещу непълнолетни извършители през 2017 г. Според Апелативната прокуратура причините за тъй наречената детска престъпност се коренят в отказа от образование, от което годишно по данни на НСИ след 1989 год. отпадат около 30 000 деца. Половината от тях са от ромски произход, които не пристъпват прага на училището, което продължава да бъде само институт за обучение, но отдавна се е алиенирало от възпитателните си функции. Ролята на прокурорите в тази посока е в срещите с подрастващите, разясняване на опасността от наказателна репресия и най-вече от употребата на наркотични вещества.

Много добра оценка за 2017 г. получи работата на прокурорите в апелативния район по дела с предмет на престъпление ДДС.През отчетния период са наблюдавани 93 дела на данъчни престъпления, свързани със злоупотреба с ДДС, като броят на новообразуваните през изминалата година е фрапиращ – 63 производства. Трикратно е увеличението на тези дела през 2017 г. По внесените в съда 32 дела срещу 39 обвиняеми лица броят на осъдените за злоупотреба с ДДС с влязъл в сила съдебен акт е 33 и е най-големият от 2013 г. насам.

По отчетния доклад на Апелативната прокуратура във Варна отношение взеха присъствалите на събранието административни ръководители на окръжни и районни прокуратури, завеждащи окръжни следствени отдели, както и гостите на годишното събрание – членът на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, заместник-председателят на Апелативния съд във Варна Янко Янков и др.

varna24.bg

Прегледа
124

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Писаха „Много добър 5″ на прокурорите от Варна и региона

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+