21 октомври, 2018
18:21

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Свлачищата във Варненска област са 36 000 декара

декември 12th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
111
549c9b84f219f810f57c8893024b3ddf

Активните свлачища във Варненска област са 153, като засягат обща площ от 36 000 дка. По-голямата част от тях се намират на територията на община Варна, а за крепването им ще са нужни стотици милиони левове. Това заяви в ефира на Дарик областният управител Стоян Пасев, който определи като „супер активни” свлачищата на Алея първа, в квартал „Галата”, в местността Трифон Зарезан и на пътя между „Златни пясъци” и Кранево.

На Алея първа са укрепени 700 метра и остават още 1200 метра. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков е дал уверение, че ще бъдат отпуснати пари от държавния бюджет за проектиране, а останала сума ще се търси по европейски програми.

Свлачището в местността Трифон Зарезан вече е спряло да се движи и може да се пристъпи към отваряне на пътя за „Златни пясъци”, смята Пасев. Отсечката стои затворена от много години. Според проект от 2012 г. години укрепването на района ще струва 15 млн. лв., като цифрите днес няма да бъдат по различни, добави областният управител.

По неофициални данни 200 млн. лв. ще са необходими само за проектирането и овладяването на свлачището в местността Кипарис между „Златни пясъци” и Кранево. Засегнатата територия попада в общините Аксаково и Балчик, които са съответно във Варненска и Добричка област, а това прави проблема още по-сложен за разрешаване. Ако се наложи натоварената отсечка да бъде затворена за движение на автомобили, единственият подход към „Златни пясъци” ще бъде през Аладжа манастир, коментира Пасев.

„Брегоукрепването е основен проблем, заради който няма да как да привлечени сериозни инвеститори. България остана единствената страна в Европа, която не оправи този проблем. Вместо да завладеем територия от морето, ние му я предаваме. Не усвоихме нито един лев от европейски програми за брегоукрепване за разлика от Румъния, където вече почти няма свлачищни процеси”, каза още Пасев.

Варна участва в проект по брегоукрепване, спечелен от Областна управа Варна, заедно с Хамбург, Барселона и италиански институции. Техни представители ще гостуват тази седмица в морската ни столица за обмяна на опит. Международната конференция по проблемите на брегоукрепването и управлението на крайбрежните територии е на 14 декември в хотел „Димят“.

Тази зима няма да бъде допусната практиката снегопочистващи фирми да дублират данните за наличната си техника пред различни общини, увери Пасев.

dariknews.bg

Прегледа
111

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Свлачищата във Варненска област са 36 000 декара

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranПЪТНА ПОМОЩ ВАРНАbulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+