16 юни, 2019
08:41

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

72-ма затворници избягали за последните 5 години, но за повечето не е съобщено

август 21st, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
16
news__e05eded9f263a455516fab00f514ccc8

Правосъдното министерство крие личните данни на избягалите затворници

72-ма затворници са успели да избягат през последните 5 години. В повечето случаи обаче гражданите не са били уведомени, публично известни станаха само няколко случая. Министерството на правосъдието е решило да прикрие повечето имена с аргумент, че те не са дали съгласие личните им данни да бъдат огласявани публично.

Избягалите най-често са изтърпявали присъди за убийства, блудства, изнасилвания, кражби, грабежи, наркотици, измами, контрабанда и телесни повреди.

„Няма писмено съгласие на лицата за предоставяне на исканата информация“, този аргумент шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието Васил Миладинов дава на отказа си да предостави информация за избягалите на в. „Сега“.

Пред вестника Миладинов не уточнява дали е правен опит „третите лица“ да бъдат открити, за да бъдат питани, и дали примерно официално са отказали.

Зрелищното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев, които през април успяха лесно „да си тръгнат“ през централния вход на Софийския затвор, разкри хаоса и липсата на контрол в местата за лишаване от свобода. Пелов беше открит два месеца по-късно край Ботевград, след като загина в престрелка, а Колев още се издирва. През тази година имаше и бягство от болница.

Тогава Министерството на правосъдието обаче споделяше лични данни на избягалите без да е потърсило съгласието им, което е необходимо според Миладинов.

От Върховната касационна прокуратура преди време също отказаха да предоставят имената на ефективно осъдените, които са избягали, преди да влязат в затвора, защото това били лични данни.

Адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“ коментира пред „Сега“, че всички случаи на бягства от затвора са публични и няма причина имената на изчезналите да бъдат пазени в тайна, защото надделява общественият интерес. Затова и имената на бегълците не може да са тайна.

clubz.bg

Прегледа
16

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - 72-ма затворници избягали за последните 5 години, но за повечето не е съобщено

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+