19 февруари, 2018
21:31

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

  ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН“ ПРЕДСТАВЯ ВЪВ ВАРНА

  7 юли, 19.30 часа, ФКЦ, ЗАЛА 1ЛЮБИМИ РУСКИ ПЕСНИ bulgaran 18.07 - 21.00 часа Летен театър КОНЦЕРТ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ bulgaran "Вражалец" на 14 и 15 юни от 19.30 часа зала 1 ФКЦ bulgaran 25 и 26.07 - 19.30 часа - ФКЦ, ЗАЛА 1 ЖЕНА МИ СЕ КАЗВА БОРИС bulgaran Виртуозите на хармониката - 29 март от 19.30 часа, ФКЦ зала 1 bulgaran

Проект ,,Мома“ на наша дизайнерка, с престижна международна награда

февруари 1st, 2017 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1315
21

С голямо удоволствие и гордост публикуваме проекта „Мома“ на дизайнера на Форма Дизайн Студио – Ивана Янкова, спечелил второ място, категория „Интериорен дизайн“ в международния конкурс на Accademia Riaci.

“ „Мома“ е проект, вдъхновен от няколко елемента от българската култура. Главната концепция на проекта е изградена от народното разбиране за семейство и дом, от символ, който е дълбоко залегнал в моята националност и възпитание. Традиционното българско семейство е патриахално, но „Майката“ е символ на началото, на обединяването, на семейството. „Майката“ е елемент, който е дълбоко залегнал в разбиранията и културата на българина. Народна приказка гласи „Мъжът е главата на семейството, но жената е шията, която дава посоката, в която да се обърне главата“. Момата, която присъства като образ и акцент в проекта е символ именно на това разбиране, на женското начало, на новото поколение.
Традиционното облекло, наред с езика и творчеството ни е специфично културно явление с дълъг исторически живот. То има вековна роля в българската народна култура, като се нарежда сред най-забележителните творби на народното ни изкуство. Богатите на художествени елементи шевици, тъкани и метални накити са уникални културно-исторически примери. Облеклото, украсите и накитите изграждат система от знаци, чрез които може да се определи социалното положение на човека, ноговата полова, възрастова и семейна характеристика.
Тъканите с пъстри цветове – символ на природните ни богатства – море, планини, слънце, ниви, а по- точно българската „шевица“ откриват място в интериора като пъстри декоративни възглавници, както и специално фрезовани врати и мебели в тяхната форма.
Друга от най-отличителните украси в народния костюм на жените са т.нар. „Пафти“ или „Чапрази“, които представляват украсени метални токи за колани, но се считат и за накити. Вдъхновяваща е хипнотичната красота на формата и декоративните мотиви и сюжети, които присъстват в тях.“ – Ивана Янкова

Форма Дизайн Студио

Дизайнер Ивана Янкова

2122 23 25 26 2724

Прегледа
1315

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Проект ,,Мома“ на наша дизайнерка, с престижна международна награда

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  Четете ни във Фейсбук

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+