17 януари, 2019
07:35

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Светият синод зове за молитви Истанбулската конвенция да не бъде приета

януари 24th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
13
P1110669

Светият синод на Българската православна църква призовава с усърдна молитва българите да изпросят Божията помощ Истанбулската конвенция да не бъде приета, защото ще доведе до „духовна смърт” на народа. Синодът реши извънредно всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се отслужва молебният канон към Св. Богородица, а обръщението на Св. Синод относно ратифицирането на Истанбулската конвенция да се прочете след Светата литургия от църковния амвон на 28 януари – Неделя на митаря и фарисея.

Решението на Светия синод идва след проведената обществена дискусия за ратифицирането на конвенцията. За участие в общественото обсъждане се записаха над 140 граждански организации. Повечето от тях заявиха дълбоките си резерви към документа, който въвежда понятието „социален пол” и нестереотипни роли в обществото. Според неправителствените организации България е подложена на международен натиск да приеме конвенцията.

Заради големия брой желаещи да участват в дискусията, свикана от председателя на парламента Цвета Караянчева, тя се проведе в аулата на Софийския университет.

След изявленията на правосъдния министър Цецка Цачева и омбудсмана Мая Манолова, които за пореден път се опитаха да обяснят, че конвенцията цели защита на жените от насилие, Старозагорският митрополит Киприян представи позицията на Светия синод. Той призова депутатите да не приемат конвенцията, защото въвежда ново разбиране за човека, според което той може сам да избира пола си, а това ще доведе до морален разпад.

„Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които джендър-идеологията отдавна е държавна политика. Дълг на Светия синод на БПЦ е да припомни на божия народ думите от Библията: „Горко на ония, които злото наричат добро и доброто – зло“, каза митрополитът.

Опасенията на неправителствените организации, също както и на църквата, са свързани с текстовете в конвенцията, които регламентират понятието „социален пол” и нестереотипни роли. „Тази конвенция е изключително порочна. Тя е абсолютно безумство, което удря в клетката на социалната тъкан. Това ще го видите след пет-десет години, когато започнат всички болни и извратени хора да играят социални роли, които те решили, че им се иска. Тогава няма да има естествено и прираст“, каза Боян Захариев от движение „Възраждане” и призова депутатите да се вразумят.

От благотворителната организация „Каритас”, която работи и с жертви на насилие, също призоваха парламента да не ратифицира конвенцията. Емануил Паташев – секретар на организацията, каза, че ежедневно помагат на повече от 2000 души в страната, имат кризисен център, а проблемът с насилието за тях е ежедневие. „Чухме госпожа Цачева да казва „Ще правим социални политики за равенство“, а в цялата конвенция семейството се третира в негативен план“, каза Паташев и попита „Имаме ли социална политика за семейството“.

Позицията си изразиха и родители. Те възразиха срещу предвиденото от концепцията изучаване на нестереотипни роли. „Да внушим на всички деца от детската градина нататък лъжата, че те могат да са затворници в грешното тяло нарушава основата на детската реалност“, каза Силвия Сарафова от Гражданска инициатива на родителите в Пазарджик.

„Имам дете, което е на две години и скоро ще бъде обхванато от образователната система. Как ще ме компенсира държавата, ако някой ден детето ми, което е момиче, дойде при мен и ми каже „Мамо, ами аз мисля, че съм момче“, попита Сарафова.

Правосъдният министър Цецка Цачева препоръча депутатите да ратифицират Истанбулската конвенция като приемат и тълкувателна декларация. В правната аргументация на позицията си обаче от Светия синод посочват, че тълкувателни декларации са направени от Полша, Литва и Латвия при подписване на Конвенцията и от Полша при ратификацията й. По ратификацията на Полша има възражения от други държави – Швейцария, Австрия, Холандия, Швеция, Норвегия, Финландия, че тълкувателната декларация на Полша представлява по същество резерва към конвенцията, което е недопустимо според чл. 78, т.е. тази декларация не се признава. В международното право на договорите тълкувателните декларации нямат правна сила и не могат да се противопоставят на съответния международен договор, ако това не e изрично предвидено.

По време на дискусията представител на Българския хелзински комитет заяви, че междуведомствената група, работеща по въвеждането в българското законодателство на принципите и изискванията на Истанбулската конвенция, е направила проектопромени в Наказателния кодекс и Закона за защита от насилие, които от дълго време стоят непубликувани. В началото на годината Министерство на правосъдието е отказало достъп до информация и законопроектите с мотива, че те са свързани с оперативната подготовка на актовете, нямат самостоятелно значение и ще бъдат публикувани след резолюция от органа, който е възложил тяхното изготвяне.

Източник: dariknews.bg

Прегледа
13

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Светият синод зове за молитви Истанбулската конвенция да не бъде приета

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+