20 юни, 2019
23:22

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

АЛЕКСАНДЪР ДОЙНОВ: ОБИЧАМ ДА КАЗВАМ НЕЩАТА, КАКВИТО СА – НЕКА МЕ ОБВИНЯВАТ, ЧЕ СЪМ ГРУБ!

март 16th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
153
17092077_10208971504349019_699255437_n

На 20 март от 19.00 часа в салона на варненската Арена на смеха „Българан“ във Варна ще се играе комедията от Мате Матишич „Умирай лесно“ с Александър Дойнов и Александър Кадиев. Режисьор е Богдан Петканин.

Предлагаме ви интервю на Гергана Стоянова публикувано в artistoartisto.blogspot.bg

За „Умирай лесно” можем да започнем да ви разказваме, започвайки от черния балкански хумор. Но така ще пропуснем нещо особено важно от тази постановка – атмосферата преди началото на пиесата. На пръв поглед това, което ще кажем, няма общо с разговора по-долу. Всъщност това, което имаме да разкажем, е много важно.

Влизайки в залата, зрителят изведнъж… чува музика. Струнен квартет е заел сцената, разположил е пултовете си сред декорите и предлага неописуема хармония на настаняващите се гости. Няма хаос от търсене на места, няма нервно очакване и броене евентуално с колко минути по-късно ще започне пиесата. „Театърът” предразполага своите почитатели да излязат от работната седмица и съвсем успокоени да се потопят в представлението.

Може би това ще ви прозвучи не на място тук. Може би наистина беше редно да бъде отделено в материал, посветен на близка до него тема. Но наистина това е един напълно реален момент от представлението „Умирай лесно”, изиграно от двамата Сашовци – Дойнов и Кадиев, и наистина допринесе за атмосферата в залата, така че – точно тук му е мястото да го разкажем. За да добиете реална представа за този спектакъл. И да знаете, че в това представление получавате още малко (не, още много!) специално отношение за това, че сте дошли да го видите.
А за това, че режисьорът Богдан Петканин и „двамата Сашовци” показаха на публиката какво трябва да бъде отношението към нея – за това наистина ще поговорим отделно. Сега – за (и със) Сашо Дойнов, или Цинцо, който решава да умре наужким, за да „прецака ония прости германци” чисто по балкански:

17328144_10206563912176368_760184932_nArtisto: Господин Дойнов, „Умирай лесно” е пиеса с особен, черен хумор. Определено има огромна публика за нея, и ето, тази вечер в Бургас тя се хареса наистина много. Кой и как избра пиесата?

Александър Дойнов: Аз я избрах.

А: Как се спряхте на нея?

АД: Хареса ми. Аз много обичам такъв тип хумор, да се шегувам с такива неща. Всеки може да се смее на това, че някой е паднал и се е ударил. А се смей на себе си, че ще умреш! Малко… Това е черен хумор. Този хумор много ми харесва. Нали знаете, това е цяло течение, има своите автори – Реймънд Чандлър, Дашиъл Хамет; самото течение съществува в Америка, има го навсякъде. Много е готино – можеш да се шегуваш със страшни неща.

А: Хуморът в тази пиеса е още по-близък на публиката, защото е много близък до манталитета на Балканите. Но дали това ще бъде разбрано например в Германия, където се развива действието?

АД: Близко ни е, защото става дума за хърватски манталитет, авторът е хърватин. А хърватите са като българите, като сърбите, като румънците. Те са балканци. Ние сме особен регион. Носим общи черти, нищо, че сме отделни държави. Балканска работа – по авантата, по лесната част, по тънката лайсна ако може някак си… А едновременно се утрепваме от работа, защото ни използват.
А за това дали ще се смеят германците – те нищо няма да разберат. Този хумор е само балкански.

А: Обикновено Ви гледаме в комични постановки, но наскоро играхте в „Тайната вечеря на дякона Левски” – една много драматична пиеса.

АД: Да, аз играх Христо Иванов – Големия, който е бил шефа на полицията на комитета и е изпълнявал смъртните наказания. И там не бях смешен. Надявам се, че не съм бил! Аз съм играл големи трагедии. Няколко. Играл съм в „Солунските съзаклятници” Димитър Мечев, който се самовзривява. Така че играя и трагични роли.

А: Но скоро отново предстои да Ви видим в комедия – „Стреляйте по артиста”.

АД: Да, страхотна пиеса поставена от Театъра на Армията. Пиесата е на един от тримата най-големи руски драматурзи – Островски. Актьорският състав също е много силен – Калин Врачански, Нети Добрева, Стойко Пеев и други. Представлението много се харесва. Там играя отново комична роля – търговец на дървен материал. Пиесата е руска класика, не е като тазвечершния балкански хумор.

А: Малко ще излезем от театъра – през изминалата седмица Ви гледахме по телевизията като коментатор в сутрешен блок заедно с тазвечершния Ви партньор на сцената Александър Кадиев. Познат сте и от много други телевизионни предавания отново с Вашия стил и хумор. Къде се усещате по-уютно – в театъра или в телевизията?

АД: Обичам да казвам нещата каквито са и каквито ги мисля, но в телевизиите това не се харесва. Но пък аз не увъртам и си ги казвам. Колкото ме харесват – толкова! Нека да ме обвиняват, че съм груб, нека да ме обвиняват, че съм невъзпитан. Не искам да замазвам със захарната баданарка. Ще си ги казвам без заобикалки, защото точно от заобикаляне сме на тоя хал. Според мен. Така мисля.

 

Прегледа
153

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - АЛЕКСАНДЪР ДОЙНОВ: ОБИЧАМ ДА КАЗВАМ НЕЩАТА, КАКВИТО СА – НЕКА МЕ ОБВИНЯВАТ, ЧЕ СЪМ ГРУБ!

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+