23 май, 2019
10:35

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Официални данни: Варна е на пето място по средна заплата, даже Враца я изпреварва

февруари 21st, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1266
morska_gara_varna_fa-1024x512

По размер на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. – 1 099 лв., област Варна е на пето място спрямо другите области в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 582 лв., София – 1 144 лв., Стара Загора – 1 132 лв. и Враца – 1 108 лева, показват данните на НСИ.

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за октомври 2018 г. е 1 104 лв., за ноември – 1 095 лв. и за декември – 1 099 лева, съобщават от Териториалното статистическо бюро.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо третото тримесечие на 2018 г. с 4.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са: „Финансови и застрахователни дейности” – със 17.3%,

„Образование” – с 16.1% и

„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 10.6%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2018 г. са:

– „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 1 884 лева;

– „Професионални дейности и научни изследвания” – 1 680 лева;

– „Финансови и застрахователни дейности“ – 1 597 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:

– „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – 795 лева;

– „Други дейности” – 806 лева;

– „Операции с недвижими имоти“ – 876 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 9.5%, а в частния сектор – с 1.6%.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства с 3.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Добивна промишленост”, „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Административни и спомагателни дейности”.

В края на декември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 2.5 хил., или с 1.7% повече в сравнение с края на декември 2017 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство” – с 1.6 хил. и „Транспорт, складиране и пощи” – с хиляда. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 15.5%,„Строителство“ – с 12.5% и „Транспорт, складиране и пощи“ – с 10.2%.

Най-голямонамаление на наетите лица в края на декември 2018 г. спрямо края на декември 2017 г. има в икономическата дейност „Преработваща промишленост” – с 1.1 хил., което в проценти е с 5.4%.

Petel.bg

Прегледа
1266

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Официални данни: Варна е на пето място по средна заплата, даже Враца я изпреварва

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+