18 юни, 2019
10:36

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Пространството пред „Бонкърс” ще става образователна градска градина

май 6th, 2019 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
148
991-ratio-unikalen-arhitekturen-pametnik-vyv-varna-tyne-v-mizeriia

Пространството пред старите барутни погреби на Варна ще бъде превърнато в демонстрационна образователна градска градина, обособено място за беседи и изложби на открито. Промяната на запустялото и буренясало в момента място ще бъде направена от Фондация „Иноватор”, с подкрепата на общинския фонд „Култура”, научи Дарик.

Защитното съоръжение се намира на ул. „Барутен погреб”. Бункерът е последният елемент от крепостната стена в града, строена през 19-и век. Навремето там са били съхранявани барутът и снарядите на Варненския гарнизон. В първите години на демокрация там се помещаваше култовият клуб „Бонкърс”, а след това бе друг вид заведение. От няколко години обектът е напълно изоставен и се руши от природните стихии и безстопанственост.

Проектът на Фондация „Иноватор” е насочен към всички възрастови групи с цел отдих, култура, лекции, спорт и демонстрации на различни интересни неща като градско градинарство например, разкри Мартен Демирев от „Иноватор”. За да осъществят идеята си, те ще бъдат подпомогнати с 8000 лева от общинския фонд „Култура”.

„Искаме не само да осмислим това пространство, но да покажем как подобни градски места могат да се превърнат в полезни пространства, които по един хитър начин, с малко повече ум и не чак толкова много средства, да генерират движение в даден район”, изтъкна Демирев. Той уточни, че идеята им хрумва покрай проекта за превръщане на бункера в сцена за концерти и артистични прояви.

На два пъти през последните години се правят опити помещението на ул. „Барутен погреб” да бъде възродено. С идеята мястото да бъде превърнато в мултифункционална зала с възможности за концерти и изложби, през 2012 година имотът публична държавна собственост бе прехвърлен от държавата на Община Варна. Година по-късно бе подписан 10-годишен договор между местната власт и Народно читалище „Стара Варна 2010” за превръщане на архитектурния паметник „Погребите” в камерна концертна и изложбена зала. Този проект за трансформация на обекта обаче остана само на хартия, а договорът със „Стара Варна 2010” бе прекратен, след като читалището не успя да осигури нужните за трансформирането на обекта в мултифункционална зала близо половин милион лева.

 

Прегледа
148

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Пространството пред „Бонкърс” ще става образователна градска градина

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+