18 юни, 2019
09:50

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Скандална практика или къде отиват парите на Варна

ноември 26th, 2013 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
14 6
Прегледа
13 491
korupciq obshtina

 

Скандалната практика свързани фирми да печелят договори към Община Варна бе наложена през годините от позорно изгонения бивш кмет Кирил Йорданов.

Разглеждайки публикувания публичен регистър на договорите на Община Варна и след кратка справка в Търговския регистър, правят впечатление няколко неща, характерни за дългогодишното управление на бившия кмет. Проверката показва, че много от фирмите, получаващи пари по договори за милиони левове към Община Варна са собственост на едни и същи физически и юридически лица. Същите лица през различни фирми и консорциуми са изпълнители по множество апетитни договори на общината. Един от тези примери е фирма „Калекса“ ООД, която е изпълнител по д-р Д12001464 на стойност 1 500 000 без ДДС за ремонт на съществуващи сгради в районите Владислав Варненчик, Казашко и Тополи.

Същата фирма Калекса ООД заедно с „ПолиЙорд“ ЕООД с управител Й.Д.Й е съдружник в ДЗЗД „Консорциум Зелена Варна“, и това дружество е подписало договор Д12000302/27.04.2012 за озеленяване и поддръжка на зелените площи в район Владислав Варненчик на стойност 525 000 лева без ДДС.

Отново същите две фирми „Калекса“ ООД и „Поли Йорд“ ЕООД са съдружници в ДЗЗД „Консорциум Еко Гарден“, което дружество е получило договор 12000304/27.04.2012г. за озеленяване и поддръжка на зелените площи на район Младост, на стойност 1 650 000 лева без ДДС.

Съдружникът в тези консорциуми „Поли Йорд“ ЕООД е с управител Й. Д. Й. и същото лице се появява и като управител на Консорциум „Аква Гранд“. Този консорциум е подписал договор 12000264ВН/24.04.2012г. за поддръжка на чешми и шадравани на стойност 1000 000лв без ДДС. Появява се и ДЗЗД „Стройремонт“, което дружество получава договор Д12001336/23.10.2012г. за ремонти на стойност 1 500 000 лева без ДДС.

Нишката на свързаност обаче не спира до тук. В публикуваните отчети за 2012г. като лице за контакт на Консорциум „Аква Гранд“ се посочва Д. Д. Съдружник отново е юридическото лице „Поли Йорд“ ЕООД с 90% с управител Й.Д.Й. Същото лице за контакт е подадено и от ДЗЗД „Консорциум ДМ Инвестсрой“, което дружество пък е получило договор 12010283/05.10.2012г. за ремонт на съществуващи сгради в район Приморски, на стойност 1 500 000 лева без ДДС. Същото дружество е регистрирано на адреса, на който са регистрирани и Консорциум „Еко Гарден“ и Консорциум „Аква Гранд“, като са посочени едни и същи телефони за контакт. ДЗЗД „Консорциум ДМ Инвестсрой“ стана известно само преди месец като изпълнител на скандален ремонт в Зоопарк Варна, където в резултат на разпоредена от кмета проверка излязоха редица злоупотреби и надписани количества за над 40% от средствата за ремонта. Само преди дни кмета на Варна Иван Портних наложи на фирмата санкция в размер на 43 000лв.

Появява се и ДЗЗД „Варненско обединено строителство“, също с управител Й.Д.Й. и съдружник в него отново е „Поли Йорд“ ЕООД с 99%, което дружество е получило договор Д12001278/04.10.2012г на стойност 1 500 000 лева без ДДС. Офисът на същото е отново този, който е и на другите дружества, както и телефоните за връзка.

Untitled-2

И какво се получава в крайна сметка: Едни и същи лица /физически и юридически/ под формата на различни обединения и консорциуми са сключили договори с Община Варна за над 9 175 000 лева БЕЗ ДДС. Или за близо 12 милиона лева с ДДС.

Още по странно е, че договорите са за коренно различни по същността си дейности, озеленяване и поддръжка на зелени площи, строителство, поддръжка на чешми и шадравани. И картинката става още по-прекрасна, когато гражданите виждат резултата от тяхната работа по кварталите и когато се чуе и мнението на районите кметове за  тези „свързани“ фирми. Поглеждайки и примера с доказаната с проверката на кмета злоупотреба и източване на средства при ремонта на Зоопарк Варна можем само да гадаем какво точно се случва по тези договори с общината, наследени от компетентното и „прозрачно“ управление на бившия кмет Кирил Йорданов. Не е ли време за сериозна проверка на всички действащи договори на Община Варна и публично изкарване на информация за тези фирми и дружества, които години наред са били „на хранилка“ към общината? Не е ли време на фирми и дружества уличени в злоупотреби да се прекратяват договорите? Не е ли време районните кметове също да кажат нещо по темата? Не е ли време да се публикуват договорите и актовете заедно със съпътстващите количествено стойностни сметки към тях, за да се види какво е извършено и заплатено по подобни договори? Или да си задаваме все още въпроса колко струват Кировите палми на варненци годишно? Защото с публикуване на подобна информация наистина възникват интересни въпроси. Пример за това е публикуването на договорите и месечните актувания на“Елит Пътна сигнализация“, по искане на граждански организации. Там ясно се вижда как се е работело до февруари 2013г., как са се възлагали работи не с възлагателни писма, а с лично нареждане на служители на администрацията, вижда се и как се актува свършена работа без ясна и точна конкретика. Как по документи са подменени три знака в район Виница, без конкретизация на коя улица и на кой номер там, подменил се е три метра преграден парапет на бул. „Владислав“ също без конкретизация въпреки че този булевард е с над 10км. дължина. И как след март-април конкретиката и ясното описване на свършената работа вече се появява в документацията.

Можем и само да се надяваме, че новото управление на града в лицето на кмета Иван Портних, освен желанието което заяви и показа за промяна, ще има и волята да прекрати подобни облагодетелстващи за определени лица и фирми практики. За което и се дават сериозни заявки към момента свързани със санкции и прекратяване на договори както  бе с „Ерика“ и прословутите и доста скъпи „кирови палми“.

 

информация за договорите :

КАЛЕКСА ООД – др 12001464ВН/30.11.2012г. обособена позиция No4: „Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на Община Варна на територията на район „Владислав Варненчик”, Кметство „Тополи” и Кметство „Казашко” в гр./общ. Варна”
Стойност 1 500 000 лв. без ДДС.

ДЗЗД Консорциум Зелена Варна – Д12000302Вн/27.04.2012г. Обособена позиция No4: „Паркоустрояване – поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на Район „Владислав Варненчик“ при Община Варна”. Съдружници Поли Йорд ЕООД, Калекса ООД, управител Й.Д.Й.
Стойност 525 000лв. без ДДС.

“КОНСОРЦИУМ ЕКО ГАРДЕН” ООД – No Д12000304Вн/27.04.2012г Обособена позиция No3: „Паркоустрояване – поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на Район „Младост“ при Община Варна”. Съдружници Поли Йорд ЕООД , Калекса ООД, управител Й.Д.Й. Адрес: гр.Варна, ул.Тролейна 2, офис 8.
Стойност 1 650 000лв. без ДДС.

Kонсорциум „Аква Гранд“. -Д12000264ВН/24.04.2012г. “Ремонт, разконсервация, експлоатационна и техническа поддръжка и консервация на фонтаните и обществените чешми, намиращи се територията на Община Варна” Управител Й.Д.Й съдружник с 90% Поли Йорд ЕООД. Адрес: гр.Варна, ул.Тролейна 2, офис 8.
Стойност 1 000 000лв. без ДДС.

ДРУЖЕСТВО ПО ЗЗД „ВАРНЕНСКО ОБЕДИНЕНО СТРОИТЕЛСТВО“-No: 12001278Вн/04. 10.12г .. Обособена позицияNo1:„Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на Община Варна на територията на район „Одесос”, гр. Варна” Управител Й.Д.Й съдружник с 99% Поли Йорд ЕООД. Адрес: гр.Варна, ул.Тролейна 2, офис 8.
Стойност 1 500 000лв. без ДДС.

ДРУЖЕСТВО ПО ЗЗД „КОНСОРЦИУМ ДМ ИНВЕСТСТРОЙ“, No Д12001283ВН/05.10.2012г. Обособена позиция No2: „Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на Община Варна на територията на район „Приморски” в гр.Варна“. Управител А.Д.Г. Адрес: гр.Варна, ул.Тролейна 2, офис 8.
Стойност 1 500 000лв. без ДДС.

ДРУЖЕСТВО ПО ЗЗД „СТРОЙРЕМОНТ“. No Д12001336ВН/ 23.10.2012г. Обособена позиция No3: „Изпълнение на строителни и монтажни работи на съществуващи сгради, съоръжения и прилежащи към тях терени за нуждите на Община Варна на територията на район „Младост” и Кметство „Каменар” в гр./общ. Варна”
Стойност 1 500 000лв. без ДДС.

ПОЛИ ЙОРД ЕООД – не участва пряко в нито един договор към момента, а само през други дружества, в които има мажоритарен дял и контрол, за разлика от предни години, когато е било директен изпълнител по договори.

 

За информация са ползвани Публичният регистър-Договори /публикуван на сайта на Община Варна/ и Търговски регистър.

 

 

Прегледа
13 491

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Скандална практика или къде отиват парите на Варна

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+