20 юни, 2019
23:18

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Ремонтът на Военноморския клуб тръгва след разрешително за строеж от Община Варна

април 16th, 2015 | Публикувал: Боби Илиев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
133
Remont_DKS_Varna_2014

Дългоочакваният ремонт на Военноморския клуб във Варна може да стартира съвсем скоро. Започването на строително-монтажните работи по фасадата на зданието зависи от това кога ще бъде издадено разрешителното за строеж от Община Варна, пише moreto.net

През февруари тази година документите за съгласуване на проектите за ремонт с Националния институт за паметници на културата станаха факт. До излизането им мина близо половин година. Изключително внимание е обърнато на цветовите решения, орнаментите на сградата и запазването на цялостната й визия, тъй като е със статут паметник на културата.

Постройката е готова за извършване на ремонт. Вече са премахнати и огромните рекламни конструкции от покрива й. Тяхното отстраняване също е от причините за забавянето на ремонта, защото са водени съдебни спорове със собственика на съответните конструкции.

Договорът с изпълнителя е сключен в края на юли месец миналата година. Времето, което е определено за изпълнението на поетите ангажименти, е 300 дни. В него влиза изготвянето на инвестиционен проект във фаза работен проект с количествено-стойностни сметки по съответните части, и авторски надзор. Включено е също времето за същинските ремонтни дейности, които са разделени в два етапа. Първият е свързан с реставрация и укрепване на фасадата, а вторият с вътрешен ремонт на сградата и е предвиден за следващата година. Обща стойност на договорите е 667 280 лева без ДДС.

Според условията за изпълнението на двата етапа са дадени по 120 работни дни след подписването на акт за строителна площадка. Посочено е изрично, че в сроковете на влиза времето за одобрение и съгласуване на проекта.

Сградата е публична държавна собственост и принадлежи на Министерство на отбраната. Управлявана е от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” и се ползва за нуждите на ВМК-Варна. Състои се от стара и нова част и е обявена за паметник на културата.

Строежът на Военноморския клуб започва през 1897 година. Архитект е инженер – майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в Торино, Италия. Предприемач е свищовецът Стефан Иванов. Сградата е в ренесансов стил и е една от най-забележителните в морския град. Открита е официално на 31 декември 1899г. с първия офицерски новогодишен бал. Постепенно баловете стават традиция. Пищна елха, край която свири оркестър украсяват голямата танцувална зала. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, изписани най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Военноморския клуб се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на Комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана са хотелските стаи.

След 9 септември 1944 година клубът е преименуван в Дом на Народната войска с негов пръв началник капитан Димитър Бахнев.

Прегледа
133

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Ремонтът на Военноморския клуб тръгва след разрешително за строеж от Община Варна

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+