19 октомври, 2018
23:34

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

септември 2nd, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
130
resize_on_the_fly

До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Тази стъпка в битката срещу Домусчиеви ще е продължение на предприетото вече пред Върховния касационен съд в началото на юли 2017 г. обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Така компанията, закупила БМФ през 2008 г. с участието на германски партньор, но вече изцяло на братята, няма да изпадне в неизпълнение на приватизационния договор. и да дължи 55 млн. лв. неустойки. Симеонов обаче инициира обжалването и след разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха осигурени 2.4 млн. лв. за завеждането на дело пред ВКС.

„Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ“, заяви в петък Симеонов, цитиран от БТА.

След завеждането на делото пред ВКС министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че развръзката по казуса с неизпълнението на привотизационния договор за БМФ се очаква през 2018 г. Тогава настъпва следващият отчетен период за следприватизационен контрол и ако има пълно неизпълнение, може да се разтрогне договорът. Той обаче призна, че досега собственикът на БМФ е уличават само в нарушения на ангажимента за трудова заетост, за което е плащал неустойки.

Казусът се заплете, след като в началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ „Кей Джи маритайм партнърс“ няма нужда да спазва приватизационния си договор и не бива да плаща неустойка на държавата за неизпълнението му, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки и заплашва изпълнението на ангажиментите по всички договорите за продажба на държавни активи. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото – 3.7 млн. лв.

През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум „Кей Джи маритайм шипинг“ срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката – „Адванс пропъртис“, холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви.

Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове.

След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата „Кей Джи маритайм шипинг“ излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав – от 2360 на 803 души.

Явно искането на Валери Симеонов пред прокуратурата ще е държавното обвинени да поиска от съда разваляне на сделката, но не е ясно какви последици би имало такова решение.

Източник: mediapool.bg

Прегледа
130

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Атаката на Валери Симеонов срещу сделката за БМФ стигна и до прокуратурата

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranПЪТНА ПОМОЩ ВАРНАbulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+