21 юни, 2018
01:26

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ – Варна

юли 28th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
1165
thumb7_varnateknikuni1

Университет, който раздава незаконни дипломи. Преподавател, който пише тройки на изпит срещу празни листове. Учебно заведение, чийто годишен финансов отчет е неверен и който проверяващата го Сметна палата отказва да завери.

Това са само три примера за порочни практики във висшето образование в България. Общото между тях е, че станаха публични от началото на 2017-а. Изглежда обаче, че те няма да бъдат последните за годината. Защото ректорът на един университет се готви да защити дисертация, която по всичко личи не е негова.

Редакцията на News.bg получи сигнал, в който се описва плагиатство на научен труд с цел получаване на научна степен „Доктор на науките“ от ректора на Техническия университет във Варна проф. д-р инж. Росен Николов Василев.

Според информацията, на 28.07.2017 година предстои преподавателят да защити разработката си на тема „Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“. Подозрението обаче е, че тя не е авторска.

Сигналът, подаден от бившия ректор проф. д-р Овид Фархи, както и от един от деканите проф. дтн Николай Минчев, описва схема, която грубо нарушава Закона за развитие на академичния състав в България. News.bg се свърза с проф. Фархи, който потвърди автентичността му.

Според него втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на настоящия ректор са преписани от друг научен труд – „Изслеване на ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса на плазмено-прахово напластяване“ с автор Ивайло Йорданов Неделчев.

„В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за 100% буквално преписване“, пише в сигнала до министъра.

Сравнение на посочената за оригинална дисертация с автореферата на проф. Росен Василев, който предхожда всяка защита, показва, че цели пасажи и илюстрации се повтарят, без да е цитиран източник.

Съмненията стават още по-основателни, когато се видят кои са научните ръководители на автора Ивайло Неделчев. Единият е именно настоящият ректор, който изглежда е взел труда на собствения си докторант.

Другият е проф. Христо Скулев, който според справка в сайта на университета е част от журито за предстоящата защита. Освен това е написал и становище до журито, в което заявява, че научният труд „отговаря на всички изисквания на Закона за развитие на академичния състав“.

Само че в същия за присъждането на титла „Доктор на науките“ пише, че „дисертационният труд трябва да съдържа научни или научноприложни резултати, които представляват оригинален принос в науката“. Изглежда, че случаят не е такъв.

Любопитен факт също е, че ректорът Росен Василев е професор в направление „Електротехника, електроника и автоматика“, както е видимо от сайта на университета и в което преминава и цялата му научна кариера, но представя дисертация в направление „Технология на машиностроителните материали“.

От Министерство на образованието, които са получатели на сигнала, заявиха пред News.bg, че са изпратили писмо до ТУ Варна с изискване на документите по случая. Вероятно това е и причината защитата, която трябваше да се състои днес, да бъде отложена за 8 септември, както е видимо от сайта на университета.

От тук нататък на ход е министерството, което след събиране на информацията по случая може да прецени дали да не я предаде на прокуратурата. А ако се докаже вината на проф. Росен Василев, то той би могъл най-малкото да загуби академичната си длъжност.

Източник: news.bg

 

Прегледа
1165

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ – Варна

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranПЪТНА ПОМОЩ ВАРНАbulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+