22 май, 2019
00:26

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Плажът Авароа, или как двама баджанаци спасяват света

февруари 5th, 2017 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
194
бад

Родните плажове/колкото останаха/ се застрояват и скоро може да ги няма. Родните ,,зелени “ организации протестират. Съберат се 30 души с плакати и толкова. В някои части на света обаче, хората не протестират а действат. Такива са Дуейн и Адам , главни действащи лица в една история , разказана от Petya Kokudeva:

В коледната вечер на 2015-та година двама новозеландски баджанаци разпалено обсъждат обичайните теми: ръгби, крикет, цените на пазара на имоти, политиката в страната. Докато си похапват заедно със семействата си, Дуейн и Адам стигат и до най-скорошния повод за негодуване: прекрасният 7-хектаров плаж Авароа в Националния парк “Абел Тасман” е обявен за частна продажба на свободния пазар. (В Нова Зеландия има толкова много природни красоти, че е неминуемо част от тях да попаднат в частни имоти). Обявената цена на плажа е 2 милиона новозеландски долара. Двамата баджанаци са дочули, че към него вече има и интерес от чужди купувачи.
– Да му се не види, Адам, звучи много, ама това са няколко 3-стайни апартамента в Оукланд!
– Така е, Дуейн. То е все едно 2000 души да дадат по хиляда долара. Или 5000 човека да дадат по 400 долара! Не е чак толкова непосилна сума.
Огорчените баджанаци просто не могат да се примирят, че красивият плаж след 3 седмици (толкова е обявеното времетраене на продажбата) ще бъде нечия лична собственост.
– Аз мога да дам хиляда долара!, отсича Дуейн.
– И аз ще дам толкова, категоричен е Адам. – Ако ни помогнат и други новозеландци, може пък да съберем 2 милиона за 3 седмици, а? Ще откупим плажа и ще го дарим на DOC!
(DOC=Department of Conservation, ключова държавна организация, натоварена да се грижи за опазването на природното и историческото наследство на страната. Къмпинги, паркове, природни забележителности – DOC e навсякъде и действа с помощта на доброволци от общините).
В следколедните дни Дуейн и Адам вдигат сайта givealittle.co.nz и правят фейсбук страница в подкрепа на инициативата си. Само след няколко седмици 40 000 новозеландци са подкрепили финансово идеята, но двата милиона още не са събрани. Тогава, за щастие, благотворителният тръст “Джойс Фишър” и новозеландското правителство решават до додадат нужния остатък до целта от 2 милиона. На 25 февруари 2016 година сделката е официално затворена и плажът Авароа е свален от обявите на пазара. Хората, начело с двамата баджанаци – Дуейн Мейджър и Адам Гард – подаряват плажа на DOC, “за да могат бъдещите поколения новозеландци да се радват на плажа завинаги”. На 10 юли 2016 даряването се отпразнува с тържество на плажа, който никога повече няма да бъде заплашен от частни инициативи.

(ако ви идва да възкликнете обичайното „Това в България никога не може да стане!”, моля, спестете ми го :-) предварително благодаря)

бад2

Прегледа
194

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Плажът Авароа, или как двама баджанаци спасяват света

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+