26 март, 2019
13:12

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

В приют носещ името на зоозащитник ..убиват кучета поради злонравност!

декември 26th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1667
приют

В общинския приют кръстен на името на върл противник на убийствата на кучета убиват /евтаназират/ кучета поради ,,злонравност“!

Град Шумен 2017г. Приютът се нарича от няколко месеца с името на починалата шуменска журналистка и зоозащитник Тонка Петрова. Циничното е , че именно покойната Тонка Петрова беше един от най-големите противници на евтаназиите /тя ги наричаше убийства/ в приютите. Неуморимо се е борила и убеждавала и хора и институции , че трябва хуманно отношение към животните а не евтаназии. 

Покойната Тонка Петрова дори беше съдена през 2013г. от бивш ветеринарен лекар на шуменския приют, защото на публично място го обвинила , че е убивал кучета по време на работата си в приюта. Лекарят се опита в съда да докаже, че не е ,,убивал“ а евтаназирал кучетата законно. И не успя да го докаже.

тонкаТонка Петрова, журналист по професия, е носител на сертификат от Министерството на земеделието и храните от 2010 г. от семинар „Прилагане на устойчиви практики за решаване на проблема с популацията на безстопанствени кучета в България“, проведен в резиденция „Бояна“. Тя е един от учредителите през 1997 г. на Дружеството за защита на животните в Шумен. По това време тя е била кореспондент на столичен ежедневник и учредителното събрание се е провело в нейния офис. По-късно, след сключването на договор между община Шумен и немската фондация „Германско-българска помощ за животните “ през 2003 г. тя става координатор на връзките на общината с Немския кастрационен център (НКЦ). Наричат Петрова шуменската Бриджит Бардо.

дарияВ шуменският приют стопанисван съвместно от Община Шумен и организацията на Катрин Флюкигер /председател на немското сдружение Причина за Надежда/ и управляван от бившия селски кмет  Дария Георгиева и Лозинка Бакалска обаче името на покойната ,,Тонка Петрова“ , което стои на входа на приюта,  не е пречка да убият куче поради ,,злобливост“.

Да видим какво казва закона за евтаназията:

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

Чл. 51. Евтаназия на настанени в приюта кучета се допуска при условията на чл. 179, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност след поставяне на диагноза при клиничен преглед и изследвания.

Чл. 179. (1) Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП.
(2) При евтаназия ветеринарният лекар вписва в амбулаторния дневник причините за извършването и и използвания ВМП.
(3) Евтаназия се допуска при:
1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;
2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;
3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;
4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.
Кой обаче определя дали поведението на едно куче е агресивно и опасно за живота и здравето на хора или животни? Според няколко съдебни дела водени с подобни казуси, такава експертиза ,,агресивност“ е валидна само ако е поставена от дипломиран експерт-етолог. Етологията е наука за поведението на животните. Това е и причината в много от общинските приюти практиката да се евтаназират животни поради агресивност да бъде спряна от години. Защото за да може ,,законно“ да се евтаназира едно животно, трябва да има експертиза от етолог. А такива в България са едва няколко човека.
Не така смятат обаче в общинския приют носещ името на уважаваната от цяла България като зоозащитник ,,Тонка Петрова“. Там еватанзията се назначава след ,,експертиза“ на германката оперираща с парите на дарители Катрин Флюкигер и бившата селска кметица Дария Георгиева. 1111
Толкова! След тази ,,експертиза“ , според която ,,кучето скачаше и лаеше високо“ се пристъпва към убийството на нещастното животно. Същото убийство е надлежно отразено в Протокол за назначена еватаназия , а като причина за това е посочено….,,злонравост“ !  Не, не е грешка, не е посочено дори и злонравност а е записано ,,злонравост“!
Евтаназията е извършена от д-р Атанасов, посочен като служител на фондация ,,Дана“. Пак добре, че в документите за убийството на куче се посочва като място единствено …приюта, а не приют ,,Тонка Петрова“, защото тогава гаврата с името на жената посветила живота си на спасяване на животните щеше да е пълна.
22
Естествено, тази смърт в приюта не е единствена. Има случаи на починало от рани от ухапвания куче. Има случай на пребито от бой и според експертизата от ,,смачкана трахея вследствие на саблен удар“ куче, убито в една от клетките на приюта.
Смърт има…и то много. 1/3 от обитателите на приюта  умират. За 2016-2017 г общо регистрирани кучета 986 кучета , от тях 315 …умрели. Смърт има , виновни няма.
Очакваме Община Шумен да вземе мерки тази практика с убийства на животни в общинския приют да спре. Очакваме  немското сдружение Причина за Надежда с представител Катрин Флюкигер частично финансиращо дейността  на приюта със средства на немски дарители да спре убийствата там.
Очакваме самата Катрин Флюкигер да спре да се изживява като бог , разполагащ с живота на животните.
Очакваме бившата селска кметица Дария Георгиева да изпита поне морална вина от това в което е участвала и участва.
Очакваме Лозинка Бакалска , представляваща фондация Дана и представляваща и немското сдружение , да вземе мерки виновните да си понесат отговорността а не да ги прикрива.
Очакваме приют ,,Тонка Петрова“ повече да не петни името на една достойна личност с…убийства на животни.
444
Прегледа
1667

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - В приют носещ името на зоозащитник ..убиват кучета поради злонравност!

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+