25 май, 2019
16:35

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Спецпрокуратурата ви да разследва не само организираната престъпност, но и подкупните политици

май 21st, 2016 | Публикувал: Ивайло Василев | Добави коментар |
0 0
Прегледа
127
palder

Правилно е спецпрокуратурата ви да разследва не само организираната престъпност, но и подкупните политици, казва бившият баварски съдия

- Г-н Палдер, вие сте в България за 59-и път. Запознат ли сте със съдебната реформа, която се провежда в момента?

– Информиран съм и съм впечатлен от резултатите. България направи много важна стъпка, която бе очаквана от обществото и от ЕК.

- Едно от коментираните предложения е децентрализацията на прокуратурата. Подобна идея има от години, но защо се забави реализирането ѝ?

- Не мога да кажа, но приветствам позитивния резултат. Главният прокурор

Сотир Цацаров

още преди 2 г.

изказа тази

мисъл

и започна с прилагането ѝ на практика. Тези действия са в съответствие с предложение, което направихме преди години. Ясно е, че прокуратурата трябва да остане йерархично построена и главният прокурор да има правомощия да дава указания. Но е много важно прокурорът да носи отговорност за действията си.

- Създадохме специализаран отдел “Антикорупция”, но в затвора за подкуп са само един прокурор, един съдия и един бивш депутат. Защо нямаме резултати?

– Това, че успехите са твърде скромни, не харесва на ЕК, лично на мен, а и на цялото българско общество. Причините са няколко. Тук корупцията има дълбоки исторически корени. Те започват още от османското робство. Естествено, не е извинение, но обяснява развитието на процесите. Хората си казват: “Така е било винаги.” Това настроение е пречка, за да не бъде провеждано необходимото противодействие.

Но и организационните условия трябва да бъдат променени. Не всяка малка прокуратура може да води тези дела.

Това, че имате звено “Антикорупция”, е правилно. Доста време отне създаването му, но самото му съществуване не е достатъчно.

Чух, че се обсъжда спецпрокуратурата, която се занимава с организираната престъпност, да получи по- разширени компетентности и да води и разследванията за корупция. Според мен е правилно.

България успя да се справи с организираната престъпност, и то най-вече с поръчковите убийства. Ще бъде наистина смешно, ако не успее да се справи и с корупцията. Когато започнах проектите си тук, организираната престъпност беше грозното лице на страната. Но с годините бе премахнато.

-Конкретният повод да сте в България е семинар “Противодействие на корупцията”, организиран от фондация “Ханс Зайдел”. Какви проблеми споменават българските магистрати пред баварските си колеги?

– Българските колеги често нямат условия да работят добре. При големи случаи на корупция делата са много обхватни и са по няколко хиляди страници. Вариантите са два – или огромната документация да се съхранява в складове, или в компютър. Ръчното обработване на документи принадлежи към миналото. Използването на компютърните системи за обработка и оценяване е настоящото и бъдещето. Нужни са добри условия за работа, а не по 5-има души да са в една стая.

Всеки един разследващ прокурор трябва да има и необходимата подкрепа от ръководството по такива дела. Колегите трябва да знаят, че когато години наред се занимават с тежки дела, това е предпоставка за кариерното им развитие. Но е нужно да има и обществено признание.

По отношение на чисто специфичната юридическа работа

колегите са

подготвени и

работят умно,

но трябва да им бъде създадена среда, в която да работят смислено. Това ще отнеме време. То отне време и в Бавария. Ние минахме по същия път. Трябваше много неща да преосмислим и в момента до известна степен имаме контрол върху корупцията, но още не сме доволни.

- Колко време може да отнеме този процес?

– Едно цяло поколение – 30 г. За да бъде завършен процесът, трябва да е налице съзнание, което да се предаде от бащата на сина и от сина на внука. Изисква се време.

- Наши политици, включително евродепутати, смятат, че механизмът за наблюдение трябва да отпадне, защото мониторинговият доклад се използва за политически цели. Какво е становището ви?

– Щях да съм много щастлив, ако бяха налице всички основания мониторингът да отпадне от само себе си. Резултатите от него не са особено големи и смислени, защото хората, които изготвят докладите, нямат необходимите познания за българската среда. От друга страна, ако механизма го нямаше, щяха да се случат много по-малко позитивни неща. Той има значение и за останалите държави членки. Има такива, които поставят въпроса: “Защо приехме България?” Те искат да знаят как продължават процесите. Затова ЕК трябва да има механизъм, с който да потуши тези настроения и да каже: имаме механизъм и знаем как продължава развитието на страната. Но не ми се иска България да остане единствената държава, върху която да бъде продължен мониторингът.

- В страната ни има и друг съществен проблем – битовата престъпност…

– Не искам неоправдано да хваля Бавария, но е истина, че е най-сигурната федерална провинция на Германия.

Мюнхен е

най-сигурният

голям град

в Германия. Въпреки това много хора се чувстват несигурни, тъй като престъпността, свързана с насилие и кражбите с взлом, стават все повече. И при нас има случаи, когато напълно невинни хора са пребити до смърт в метрото или прободени с нож.

Но имаме висока степен на полицейско присъствие в градовете и в малките населени места. Това трябва да успокои хората, макар че сме наясно, че абсолютна сигурност няма. Не може да има. От друга страна, не искаме да изпадаме в потискащата ситуация, при която на всеки ъгъл има полицай.

Миналата

седмица

бях в Брюксел и

ситуацията там

е страшно

потискаща

На всяка станция на метрото, пред всяка обществена сграда, почти на всяко кръстовище има тежко въоръжена полиция. Ясно е, че в момента там не може да бъде по друг начин, но си пожелавам да не живея в такава потискаща атмосфера. Пожелавам и на България да не живее в такава атмосфера.

Но ако правилно разчитам статистическите данни, от тях излиза, че престъпността в България на глава от населението, не е много по-висока отколкото в Германия. Когато погледна статистиката, виждам, че нормалните съдебни производства вървят доста бързо и гладко.

- В Германия има ли случай на човек с 15-16 дела, който се разхожда на свобода и извършва нови престъпления?

– Не мога да си представя, че е възможно да се случи. Има механизми, за да предотвратяваме такива ситуации. Например, когато човек може да извърши последващо престъпление, това е основание да бъде задържан. Когато някой два пъти вече е осъждан за кражба с взлом, законът казва, че трябва да изходим от предположението, че ще продължи да действа по същия начин. Това е достатъчно основание да бъде разпоредана мярка задържане под стража.

- Следихте делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по които той бе окончателно опрадан…

– Бях убеден, че резултатът ще бъде такъв, защото имам доверие в българската правосъдна система.

CV

l Роден на 21 септември 1947 г.

l Завършил право в Ерланген и Вюрцбург

l Бил е съдия от 1974 до 1989 г.

l Назначават го в Министерството на правосъдието на Бавария, отговаря за международните отношения

l Бил е президент на службата, която отговаря за юристите в Бавария

l С България го свързват 2 европейски проекта за укрепване на прокуратурата

l В момента се занимава с консултантска дейност. В България бе по покана на фондация “Ханс Зайдел“

Прегледа
127

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Спецпрокуратурата ви да разследва не само организираната престъпност, но и подкупните политици

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+