25 май, 2019
16:58

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Кокимото за отменената си изложба: Цензура, сравнима с лова на вещици през Средновековието

април 8th, 2014 | Публикувал: Боби Илиев | Добави коментар |
0 1
Прегледа
173
galeriyata-za-moderno-izkustvo-predstavya-kaloyan-iliev-kokimoto

На редакционната поща получихме писмо от художника Калоян Илиев. В него той споделя своята позиция относно отменената му изложба във Варна. Публикуваме без редакция.

ДО
ПЕЧАТНИТЕ И ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ;

ДО
МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА
БЪЛГАРИЯ
Д-Р ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ;

ДО
ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ;

ДО
КМЕТА НА ОБЩИНА ВАРНА
ОБЛАСТ ВАРНА

КОПИЕ ДО: ДИРЕКТОРА НА ГРАДСКА
ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ «ВАРНА»

ОТГОВОР
ОТ
КАЛОЯН ПЪРВАНОВ ИЛИЕВ,
СТРАНА ПО ДОГОВОР ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА
ВРЕМЕННИ ИЗЛОЖБИ ОТ 28.02.2014 Г., СКЛЮЧЕН
С ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ВАРНА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОМБУДСМАН,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

На 28.02.2014 г. подписах договор за провеждане на временни изложби с Градска галерия
– Варна, ЕИК 103735216, за периода 01.04.2014 г. до 05.05.2014 г. за възмездно ползване на зала № 15, находяща се на трети етаж н сградата на Градска художествена галерия – Варна, за провеждане на изложба «еротична нотка в колелата на християнската машина». Към датата на подписване на цитирания договор наименованието на изложбата бе известно за
страните по договора и същото е посочено в него. Лицата, представляващи Галерията, са приели провеждането на изложбата, приели са ПЛАЩАНЕТО НА НАЕМНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, за което са издали данъчна фактура 0000001310/04.03.2014 г.
Един месец по-късно, на 01.04.2014 г. се започнаха множество атаки срещу мен от Община Варна, от Градска художествена галерия – Варна, както и от други такива, яваващи се трети страни по отношение на сключения между нас договор. Интересно обстоятелство е именно фактът как е подписан един договор, от правно лигитимирани за това лица, и как в един по-следващ момент правата ми договора биват ограничавани с мотиви, извън въникналото помежду ни облигационно правоотношение.
Бях осведомен за издадена Заповед № 09/07.04.2014 г. от Директора на Градска художествена галерия – Варна, с която се отменя провеждането и откриването на изложбата.
На 08.04.2014 г. се проведе заседание на Обществения съвет по култура към община Варна, като същият излезе със становище, че е против провеждането на моята изложба с мотив, че „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.
В тази връзка и доколкото проблемът с провеждането на изложбата придоби доста сериозен облик, Моля да обърнете внимание на следното: На първо място подписаният между мен и ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ «ВАРНА», чийто принципал е Община Варна, е в действие от 01.04.2014 г.Същият не е прекратен по взаимно съгласие между нас, не е анексиран и/или предоговорен, поради което договорените между нас условия са в сила. А правата ми по него са нарушени едностранно, доколкото бивам всячески възпрепятстван от ползването на наетото от мен простраство и съм обруган пулблично.
Т.нар. Заповед на Директора не би могла до породи правни последици по отоншение ан възникналото помежду ни наемно правоотношение. Заповед на Директора на ГХГ – Варна се явява вътрешен акт на лицето, изпълняващи административни функции в Галерията, и НЕ Е ПРАВОПРЕКРАТИТЕЛЕН ФАКТ досежно действието на договора. Становището на Обществения съвет по културата към Община Варна също не поражда правни последици по отношение на сключения договор между мен и ГХГ Варна, а цели само и единствено НАНАСЯНЕ НА ОБИДА НА МОЯТА ЛИЧНОСТ КАТО ГРАЖДАНИН
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, както и ме превръща в лице, което работи срещу «българското достойнство, християнски ценности и морал.»
Работата ми на млад модерен артист бе заклеймена като богохулство, а аз като еретик и най-големия провокатор по отношение на християнската вяра. Това е недопостимо и анормално действие от страна на обществени институции в XXI в., още повече провеждани в град, кандидат за европейска културна столица. Излаганите от мен експонати нямат съдържание, противоречащо на морала и добрите нрави. Различни лица, в това число експертите, присъствали на Обществения съвет по култура към Община Варна, се изказаха, без обаче да са видяли реално творбите ми. Не се съобрази и факта, че изложбата ще бъде показана в закрито пространство, без да бъде натрапвана на лица, чийто вкус не задоволява. В закрита изложбена зала влизат само и едниствено посетители, проявили лична воля и желание, т.е. обидените от мен представители на различни обществени кръгове, НЕ са задължени по никакъв начин да разглеждат експонатите на изложбата.

Кметът на Община Варна заявява, че Варна не е всеядна. А въпросът ми, като гражданин на град Варна, какво яде Варна?
Може ми са по-подходящи излаганите от построената в съседство на Градска художествена галерия евангелистка църква? Може би непристойните рекламни билбордове са по-подходящи за показване и не уронват морала на обществото? По уличите на града е пълно с представители на различни секти и нерегистрирани вероизповедания, които безпрепятствено контактуват с децата ни. Нима те са по-угодни за обществото и за Община Варна?
Но, уважаеми дами и господа, въпросът е как на един млад и модерен художник, който не е на заплата, който честно изкарва прехраната си, без да тежи на общинския или републикански бюджет, биват вменени действия срещу «българското
достойнство, християнски ценности и морал». Изведнъж се явиха експерти и радетели на културата в град Варна, които години наред не са имали поле на изява, собствено творчество или работа, която да подпомага културните дейци в града. И
налагат цензура, с всички способи. Цензура, сравнима с лова на вещици през Средновековието.

С уважение: Калоян Илиев

Прегледа
173

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Кокимото за отменената си изложба: Цензура, сравнима с лова на вещици през Средновековието

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+