25 май, 2019
00:42

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

март 1st, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
150
BabaMArta_sm

Независимо че пролетта астрономически настъпва на 22, у нас най-ясният знак за появата й е закичването на мартеници

Обичаят е стар и не е свързан с християнската традиция. Нарича Баба Марта. Името идва и от фолклорната представа за месеците като роднини – особено за братята Голям Сечко (януари), Малък Сечко (февруари) и сестра им Марта. Настроението на Марта е непостоянно, защото ту се сърди на братята си, че са й изпили виното, ту им прощава, защото ги обича. Съответно времето е студено и снежно или усмихнато и слънчево.

Червен конец се завързва и като защита от уроки и зли сили на ръчичката на бебе, както и на животни, да ги пази от болести. Двата цвята на мартеницата – бял и червен имат дълбоко символично значение и се срещат в облеклото и в дома на българите преди всичко на празниците, свързани с раждането, плодородието и бъдещето. На 1 март някога завързвали червен конец на всички млади същества. Днес всички носят мартеници, докато видят щъркел, а след това ги завързват на цъфнало дърво или храст.

Формите също са се обогатили. Появяват се двете фигурки на мъж и жена, съответно червена и бяла, наричани Пижо и Пенда. Понякога към мартеницата се завързва малка сребърна паричка или синьо мънисто, което пази от уроки. Появяват се и оригинални форми на оплитане на конците, мартеници, изработени с игли за плетене, добавят се и други цветове – зелен, жълт, син.

Прегледа
150

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+