22 май, 2019
00:21

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Според шефа на КЗП можем да влизаме и излизаме колкото пъти искаме … дори и на моноспектакъл

септември 8th, 2017 | Публикувал: Боби Илиев | Добави коментар |
1 0
Прегледа
1351
programa-na-sofiiska-opera-i-balet-za-mesec-fevruari-i-mart-2015

Интервюто на Председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БГ радио предизвика смях и съжаление сред театралното и оперно общество в социалната мрежа

Според него – отказът на достъп до концерт, промяна на датата или отлагане на събитието са едни от най-нежеланите новини за ценителите на музиката и несъмнено носят отрицателни емоции. Същото важи и по отношение на всяка друга очаквана културна или спортна проява.

„Не са много чести такива случаи, но всеки един е достатъчно неприятен за човека, който е попаднал в него, защото или е бил лишен от удоволствието да посети мероприятието или е имал и затруднение да получи обратно парите си за нещо, което не се е състояло”, разказва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред „БГ радио”.

До подобни ситуации могат да доведат ред причини, включително и обективни обстоятелства. Затова е добре да знаем откъде да закупим билетите, както и какви са правата ни и как да ги реализираме, ако все пак се стигне до някакви препятствия или нерегламентирани промени.

Билетите – задължително от организатора или оторизиран негов представител

Най-сигурната гаранция, че ще закупим легитимен билет е да се обърнем към организатора на мероприятието или към негов официален търговски представител. „Това дава по-лесни възможности впоследствие да се търсят обратно парите, ако събитието не се състои или по някаква друга причина”, обяснява председателят на КЗП в България и съветва този момент да не се пренебрегва.

Пазарът „на черно”

Свързан е с редица рискове. Може изобщо да не бъдем допуснати, ако билетите са поименни и на входа се използват съвременни системи за контрол на достъпа. Ако пък възникнат обстоятелства, при които поначало имаме право да изискваме възстановяване на парите, няма да има към кого да отправим тази претенция.

„Давам си сметка, че има случаи, в които хората няма да могат да посетят събитието и искат съвсем коректно да помогнат на някой друг, който има желание, но не може да си купи билет. На този „вторичен пазар” също така нерядко се стига и до опити да се пласират фалшиви билети. В тези случаи практически ние няма да имаме право на нищо”, добавя Маргаритов.

Губи ли билетът валидност при напускане на залата?!..

Да сме на дадено събитие, което решим да напуснем временно, а впоследствие да ни бъде отказан достъп отново – такова нещо не може да се случва, категоричен е шефът на КЗП. „Пазите си билета и можете да се върнете колкото пъти искате, съответно и толкова пъти да излезете. Такъв конкретен случай имахме, по него сме се произнесли. Ако възникне нещо подобно, потребителите нека знаят, че те имат това право”, допълва той.

Коментар - Според изказването на г-н Маргаритов няма разлика между спортно, театрално или оперно събитие. Той говори за събития, без да ги разграничава. Излиза, че дори и да сте на моноспектакъл на който и да е актьор може колкото си искате да влизате и излизате от залата… „Що за безхаберие“, „Пълна малоумщина“ са само част от коментарите в социалната мрежа. Представяте ли си ако предположим, че в залата има 400 зрители и 200 от тях решат по няколко пъти да излизат и влизат какво ще настане в салона? И какво ще е нивото /недопустимо/ на самата проява? И дали този актьор като загуби концентрация въобще ще може да изиграе своята роля? В такъв случай аз като зрител ще хлопна вратата на имащите право да влизат и излизат колкото си искат, защото свободата не е свободия, г-н Маргаритов, нали?

При промени от организатора или участника получаваме парите си обратно

„Поради причини, свързани с организатора или участника, могат да възникнат обстоятелства, при които се премества дадено събитие. Но пък тогава е възможно самият потребител да не е в състояние да го посети, защото има друг ангажимент. В този случай, както и при отмяна на събитието или промени в програмата той определено има право да изиска да му бъдат върнати парите, информира Маргаритов и потвърждава, че комисията има произнасяния и по подобни случаи.

Коментар - И това изказване на г-н Маргаритов е неточно и лишето от всякаква логика. Защото: При искане от зрител да върне своя билет, не кой да е, а КЗП изисква попълнен Акт за удовлетворение. Стъпките: Билетопритежателят трябва да впише своята претенция в Регистъра на билетната каса от която е закупен билета. Следва изготвяне на въпросния Акт за удовлетворение в който обаче масово зрителите отказват да попълнят своите лични данни! И какво следва да направят в тези случаи служителите на самите билетни каси? Да върнат неправомерно билета или да не го върнат?! Според прищявките на КЗП ако го върнат са в нарушение заради нередовно попълнен документ. Ако не го върнат пак са в нарушение, че са нарушили правата на зрителя, според тълкуванията на КЗП. И? Театър, опера или пълен цирк на безхаберието?

И… представете си, че час преди дадено събитие на част от зрителите им скимне, че нямат настроение да го посетят и решат да връщат своите билети какво ще последва. Ами ако в такъв случай продуцента отмени своето събитие поради недостатъчни приходи да речем? Тогава не се ли нарушават правата на тези, които искат да гледат? 

Пореден бг идиотизъм!

За това уважаеми г-н Маргаритов всеки театър, опера или концертна зала имат изготвени т.н. Наредби за продажба на билети и Правилник за вътрешния ред. По тях работи всяка една културна институция защото те са съобразени с естеството на работа. И това е правилния начин, този който е описан в тези правилници и наредби! Така, както е в цял свят!

Прегледа
1351

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Според шефа на КЗП можем да влизаме и излизаме колкото пъти искаме … дори и на моноспектакъл

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+