21 май, 2019
00:09

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Привличаме туристи с подводни маршрути в Черно море

декември 28th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
147
Water-Discus-Hotel

Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, уникалната подводна каменна гора край Созопол, останки от някогашните крепости Томи, Калатис, Калиакра, Бизоне, Аполония и Месембрия вече ще фигурират като подводни туристически обекти за разглеждане. Това каза във Варна доц. Преслав Пеев от Института по океанология при БАН, цитиран от информационна агенция „Черно море“.

Идеята на варненски и румънски учени е тези точки да станат достъпни още през идващото лято за тези гости, дошли по Западното Черноморие. Четири международни маршрута ще се предлагат от хотелиери и туроператори. Дестинациите са набелязани по идея, разработена от учени от Института по океанология във Варна, както и от Националния институт за изследване и развитие по морска геология и геоекология в Румъния, Националния исторически и археологически музей в Констанца, и от представители на водолазни клубове от двете страни.

Корабите са потънали през последните 100 години и се намират на дълбочина до 30 метра. За любителите на подводните спортове е разработен и маршрут, включващ потопени древни търговски пътища. Идеята е да бъдат показани пристанищата от древността, които са под вода.

По думи на Пеев, в района на Созопол има два потънали кораба и една изключително интересна природна забележителност – каменната гора, чиято възраст е на няколко милиона години. Нямаме друг такъв подводен обект. Повече обекти са включени от българското крайбрежие. Освен потънали кораби и природни защитени зони, в музеите има доста неща, които могат да бъдат видени от туристите.

Потопените търговски пътища – това са всички по-значими селища по румънското и българското крайбрежие, които са представлявали значими пристанищни центрове. От Румъния сме включили днешните Констанца и Мангалия, а от България – Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанас, която е с голям потенциал, Несебър и Созопол.

Не само гмуркачите ще могат да се възползват обаче от маршрутите. Любителите на подводната археология, които не се гмуркат, могат да разгледат музеите в крайбрежните градове, в които има изложени артефакти. В морето повечето обекти са на достъпни дълбочини – до двайсетина метра. В български води това са потъналите кораби „Мопанг“, „Родина“, „Стефан Караджа“ или пък подводните пещери „Мартина“ и „Тюленовата“, отбеляза още Пеев.

„По нашето крайбрежие има много красиви места. Тюленово и Камен бряг, Калиакра и Русалка са сравними с най-красивите подводни обекти в цял свят“, каза инж. Антон Кръстев, специалист по водолазна техника и спускания към Института по океанология.

„На север – Тюленов и Камен бряг, около Русалка, Калиакра има неща, които са сравними с най-красивите подводни обекти в света. Трябва да се има предвид, че не през цялата година можем да се гмуркаме и да ги откриваме, но през лятото могат да се видят както природни обекти, така и останки от човешката дейност“, допълва той.

Прегледа
147

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Привличаме туристи с подводни маршрути в Черно море

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+