20 април, 2019
22:07

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Камерите на КАТ ще снимат при 3 км/ч превишение

август 30th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
149
Kameri-BGNES

В момента 200 мобилни, стационарни и триноги камери засичат нарушители само, ако се движат поне с над 10 км/ч над ограничението

Камерите на КАТ ще започнат да снимат за превишена скорост без никакъв толеранс за шофьорите, пише „Телеграф“. 20 лева глоба ще отнася всеки, който мине с повече от 3 км/ч над ограничението покрай радар. Това предвижда промяна в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, съобщи за вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Текстът и десетки други новости за водачите се очаква да бъдат качени за обществено обсъждане до края на следващата седмица.

В момента 200 мобилни, стационарни и триноги камери на Пътна полиция засичат нарушители само, ако се движат поне с над 10 км/ч над ограничението. Причината е, че законът не предвижда глоба за по-ниска скорост, въпреки че е над позволената. „Това ще се промени. Ако ограничението е 50 км/ч, ще снимат след 53 км/ч. Тези 3 км са задължителни, за да сме сигурни, че ще избегнем техническа грешка“, уточниха от КАТ.

Ще има ръст на паричните наказания за няколко тежки нарушения. Ако в момента неправилното изпреварване се наказва с 20 лева, а промени в закона предвиждат глобата да скочи 7.5 пъти до 150 лева. От 100 на 150 лева ще нарасне наказанието за минаване на червено. Същата ще е санкцията и за отнемане на предимство на пешеходна пътека или на велосипедист на велопътека, т.е. продължението на велоалеята в кръстовище.

Въвежда се и нов вид неправоспособен водач. Ако сега мъжете и жените без книжки се слагат под общ знаменател, скоро се очаква най-големият джигит от тях да е този, който е седнал зад волана без никога да е имал книжка. За него санкцията ще е 600 лева. Ако шофьорът кара автомобил с отнето свидетелство за нарушение, санкцията за него ще е 300 лева.

Книжката на всеки, които е извършил три тежки нарушения в рамките на две години, ще се отнема и ще му се налага да ходи пак на кормуване и да минава изпити за правоспособност. Отделно се предвижда, по предложение на Министерство на финансите, спиране на колата от движение за неплатен данък на превозното средство да плащането му. „Обмислят се и три различни санкции за техническа неизправност. 500 лева, ако е опасна, 200, ако е значителна и 50 – ако е лека“, казва още Бойко Рановски. Единствената санкция, която няма да е фиксирана, ще е тази за паркиране в паркове и градинки. В момента тя е от 20 до 200 лева, но се очаква да бъде намалена от 20 до 100 лева.

Има цял раздел в новия Закон за движение по пътищата за новите водачи. Те ще бъдат задължени да са зад волана с придружител в първите 6 месеца от придобиване на правоспособност. Той трябва да е със стаж зад волана поне 5 години. От 22 до 6 часа сутринта зайците на пътя няма да имат право да возят други пътници, освен придружителя си. Обмисля се и да им се забрани да карат половин година след взимането на книжка коли с висока мощност, а само такива до 75 киловата.

Чужденците да бъдат задължени да плащат веднага санкциите си в районното управление или банка, за да не останат ненаказани след извършено нарушение на пътя у нас, е друго предложение, което се очаква да залегне в Закона за движение по пътищата, уточни шефът на ДАИ Бойко Рановски. Причината е, че в момента едва 5% от шофьорите от други страни си плащат глобите за пътни гафове в България. „Ще им се издава наказателното постановление на място. След това ще им се отнема книжката до плащане на глобата. Тя би могла да се плати във всяко районно управление, където има ПОС терминал, през нощта, или в банка по светло“, разясни Рановски, който е бивш шеф на Пътна полиция. Отделно се предвижда да се въведе срок от половин година, в който у нас може да се кара кола с чужди номера. Ако той бъде преминат, а автомобилът не е пререгистриран с бг табели, санкцията за нарушителя ще е 500 лева.

Прегледа
149

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Камерите на КАТ ще снимат при 3 км/ч превишение

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+