25 май, 2019
00:43

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Как да различим българския мед от китайския

август 28th, 2017 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
1 0
Прегледа
129
148467118935842

Цената на меда от тазгодишната реколта скочи с 20 % заради високата смъртност при пчелите. От браншовите асоциации твърдят, че употребата на пестициди води до загуба на пчелни семейства. Според пчеларите, около 1/3 от продуктите на пазара у нас нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед, който има по-лоши показатели.

Изключително висока смъртност при пчелите се наблюдава през последните месеци у нас, съобщи Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. По думите му загубата на пчелни семейства на много места е около 60 на сто, а в някои райони в Русенско достига и 100 %. Затова и добивите са по-малко, а медът поскъпна с около 2 лв. за кг, съобщава БНТ.

Докато цените на дребно растат, тези на едро не са се променили. Дори има тенденция на лек спад заради вноса на китайски и украински мед, който е с по-лоши показатели. „Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед и това рефлектира веднага“, посочи Николай Куманов. Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени от целия свят заради разнообразната растителност… Много от страните, които купуват от нас мед, предимно Германия, го използват за овкусяване на внесен от тях от Китай и Украйна мед.

„Ние не сме привърженици на този безмитен внос от Украйна, защото удря по цените на едро на пчелния мед в България. Това затруднява българските пчелари, това затруднява и нас като преработватели и търговци, защото изпитваме остра конкуренция от евтиния украински мед в ЕС. По качество украинският мед е сходен на българския слънчогледов мед и много от контрагентите ни предпочитат да платят една цена с половин евро по-ниска, отколкото за българския мед, при сходни качества на украинския с българския слънчогледов“, коментира Румен Милев – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти.

Как да разберем дали купуваме чист български мед или смесен с китайски или украински? Според специалистите, когато медът е смес, по закон това задължително трябва да е записано на етикета. Така че прочетем ли подобен текст, това автоматично означава, че купуваме смесен мед. За да сме сигурни, че медът е истински, най-добре е да го купуваме от познат пчелар, но това не винаги е възможно.

„В домашни условия най-лесно може да се установи дали е истински или не, като от меда се вземе една лъжичка и се разтвори във вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова неговата консистенция е по-хубава… Ако се разтвори във водата за 10 – 15 сек., със сигурност не е истински мед“, обясни Николай Куманов.

В Европейската седмица на пчелите, експерти в Брюксел коментираха, че 30% от меда, който се предлага на пазара, няма необходимите качества.

Прегледа
129

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Как да различим българския мед от китайския

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+