21 май, 2019
00:26

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

„Казано по мъжки“ сборник поезия на Димитър Никифоров в „Арт Маркони“

май 4th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
153
Новина-2-сайт

ДИМИТЪР НИКИФОРОВ – ПОЕТ НА БЪЛГАРЩИНАТА

Във виртуалното пространство, а и на книжния пазар все по-често се натъкваме на книги с псевдопоезия, за жалост удоволетворяващи не само графоманските амбиции на своите автори. Такова изобилие води до занижаване на критериите и объркване на читателските представи за поезия! Тревожен е възторгът, който предизвикват ширещите се пошли лексиконнистихчета, за които структурната поетика сякаш е ФатаМоргана. За щастие, обаче, истинската поезия продължава да се случва такава, каквато е в стихосбирката „Казано по мъжки“ от Димитър Никифоров. Освен това днес повече отвсякога имаме потребност от категоричен юмрук по масата в нескончаемата джендър говорилня. Този юмрук, казано и по женски, не закъсня, ясно и отчетливо отекна точно навреме в литературното пространство.

В „Казано по мъжки“ стихотворенията са организирани в два цикъла. Първият – „Господа, любовта съществува”, представлява апотеоз на любовта към жената. Възхвала и преклонение пред любимата, като в същото време читателят се докосва и до всеотдайната и красива мъжка любов. Ефирна и галеща любовна лирика, която в стихове като следните се родее с поезията на Робърт Бърнс:

… но застлал съм със своята нежност леглото,
за да светиш под бялата ленена риза.
(„Боб на 8 март“)

Или:

… и, додето зората се спуска
над града като розов воал,
да направиш кафе и закуска
за онази, с която си спал.
(„Казано по мъжки“)

А „Извънбрачно стихотворение“ звучи като реплика и продължение на Ивайло-Балабановите „Очи“ и „Жена в дъжда“.
Жената е загадка и любов, икона и езичница ведно!

Тя тaнцувa по топлaтa жaр нa сърцето
и от огъня в мене нaдничa.
Нестинaркa ли кaзaх? Объркaх, простете —
този тaнц е нa огън-момиче!

И ако в Пеньо-Пеневото „Признание” любимата е милоока, белонога и белоръка, то и в Никифоровото „Уравнение с много неизвестни” нейният облик е на милолико, светлокосо и нежноръко създание. Ето че Поетът с ватенката бе наследен, в поетичен и житейски смисъл, от Поета с каскета:

С поизносен каскет и елек,
с цигаре и писалка —
нищо повече от човек,
нито йота по-малко.

Има една група етнопоети, които освен за всечовешките вълнения и ценности, се грижат и българските корени и дух да останат живи.
Познавам Димитър Никифоров от двете му предишни поетични книги: „Бодли в сърцето“ и „Последната пробойна“. Смея да твърдя, че и в „Казано по мъжки“ той не изневерява на себе си, продължава да създава образно-метафорични светове на основата на автентично българското. В днешното глобализирано, космополитно съвремие това е от особена важност, за да запазим идентичността си като народ, а българският код да бъде пренесен през времето и в бъдещето.

Основни темели и във втория цикъл – „Не съм един от вас“, са приказката, митологията и българският фолклор. Дори някогашното ритуално сплитане на косата на омъжващата се девойка умело е вплетено в „Последната битка“. Време пространството е наситено с български реалии като: геранът, ракията, чергите, огнището, вретеното, ръкойката, погачата и дряновата клонка в питката. Не е подмината и демонологията с целия набор от таласъми, призраци и караконджули. В никакъв случай не става дума за анахронизъм, а за ретроспективен носталгичен поглед към родното, към земята и селото с тихия пасторал и отрудените хора, към милите образи на най-близките: майката, бащата, бабата, дядото. Между тях са и обичните домашни обитатели: пъстроперото петленце, кучето другар, черният котарак. Като лайтмотив между кориците прехвърчат зъзнещи, но щастливи врабчета – символ на родолюбието. Далече от урбанизацията, далече от градския шум и града, където животът е просто махмурлук.
Прокрадват се и социални теми и нотки, на които не липсва голяма доза самоирония. Все пак трябва да е ясно, че „Казано по мъжки“ е тежка и сериозна книга, в която поетът заявява: „Ще съм себе си в стих, от кръвта ми белязан“.
С помощта на силаботоническото стихосложение Димитър Никифоров виртуозно композира музиката на своята си поезия и завихря пъстър лирически калейдоскоп от запомнящи се теми, образи, метафори, настроения и послания. Затова новата му стихосбирка заслужава по най-бързия начин да стигне до читателите! За да бъде празник!

Прегледа
153

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - „Казано по мъжки“ сборник поезия на Димитър Никифоров в „Арт Маркони“

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+