16 февруари, 2019
04:01

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

Само 15% от заведенията плащат авторски права

юни 10th, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
119
991-ratio-diskoteka

Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права на музиката. Досега това беше в правомощията само на Министерството на културата, но проверяващите там са едва петима, а около 100 000 са търговските обекти. Санкциите вече ще се налагат от кметовете, а половината от събраните суми ще влизат в бюджета на общините.

Това предвиждат промени в Закона за авторското и сродните му права, които влизат в сила от началото на следващата година, заяви Момчил Даскалов, ръководител на отдел „Публично лицензиране” в Музикаутор, цитиран от Дарик.

По изчисления на специалистите само 15 на сто от заведенията плащат за авторски права, а останалите ползват нелегално музика. С тези промени законодателят предвижда да се промени това съотношение, за да може да се повиши събираемостта в сектора.

В последната година от инспекторите към Министерството на културата са направени 345 проверки, като само 23 от тях са завършили с наказателни постановления, което по думите на Даскалов е крайно недостатъчно.

На въпрос как ще се извършват проверките от общините и ще трябва ли те да влагат средства в ресурси, Дасколов обясни, че това не е необходимо, нито пък да се обучават инспектори. „Въпросът е, че във всеки един обект трябва да има набор от документи – разрешителни и лицензи, които се дават от различни институции и компании. При рутинни проверки, които се правят така или иначе, те ще проверяват и за музикален лиценз“, допълни той.

При налагане на санкции от тяхна страна, половината от парите ще влязат в бюджета на общината, обясни експертът.

Прегледа
119

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Само 15% от заведенията плащат авторски права

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+