25 май, 2019
16:42

  СНИМКА НА ДЕНЯ

  bulgaran

  новини от къщи ,,ЕкоСтар“

  Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

САЩ: Корупцията в България е ендемична

юли 21st, 2018 | Публикувал: ОВАРНА | Добави коментар |
0 0
Прегледа
133
1f241c6731f749a0bf31da7f615d95a5

Държавният департамент в САЩ публикува годишните си доклади за инвестиционния климат по света за 2018 година.

Според докладите корупцията в България е ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

От началото на 2018 година българското правителство открито обсъжда вероятността за прекратяване на дългосрочните си договори с два големи американски инвеститора, цитирайки необходимостта да се съобрази с регулаторните политики на ЕС.

Това отбелязват от Държавния департамент. Оттам все пак не пропускат да отбележат, че друга американска компания продължава да среща сериозни регулаторни и вероятно политически препятствия в опитите си да конкурира чужда компания с непоклатими позиции на българския енергиен пазар.

Същевременно чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България, припомнят от САЩ.

Инвеститорите посочват други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като например непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, бавни процеси в съдебната система и ограничено прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

В докладите България е описана като държава, считана от много инвеститори за привлекателна инвестиционна дестинация, която предоставя на новите инвеститори държавни стимули. Докладите отбелязват растежа в икономически сектори като разработване на софтуер, бизнес аутсорсинг и услуги за техническа поддръжка, като същевременно отбелязва, че ИТ и бекофис аутсорсинг секторите са привлекли много американски и други чуждестранни компании в България.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, дължащ се на миграцията и застаряването на населението, става все по-осезаем и повишава разходите за труд в избраните сектори, се отбелязва в доклада.

Икономиката на България е нараснала с 3,5% през 2017 г., водена от износа и вътрешното потребление. Официалната безработица е под 6%, което е близо до нивото на пълна заетост. Недостигът на квалифицирана работна ръка в много сектори доведе до ръст на заплатите. Това предизвика умерена инфлация, с което се сложи край на дефлационна тенденция.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) продължиха да намаляват в сравнение с нивата отпреди кризата и след първоначалния бум на оптимизъм след влизането на България в ЕС през 2007 г. Структурните фондове от Европейския съюз помогнаха за устойчив растеж и запълване на пропуските, намаляващите инвестиции от чужбина, отбелязват от Държавния департамент.

Прегледа
133

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - САЩ: Корупцията в България е ендемична

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


  очаквайте:

  ТЕАТЪР БЪЛГАРАН С НОВА ВИЗИЯ bulgaran bulgaranbulgaran bulgaranbulgaranbulgaranbulgaran

  Четете ни във Фейсбук

  Анкета

  Има ли бъдеще кабинета Борисов 3 ?

  • Не, няма бъдеще! (66%, 78 Гласа)
  • Да, това е най-доброто за България (34%, 41 Гласа)

  Общо гласували: 119

  Loading ... Loading ...

  Реклама тук

  bulgaran

  Публикации в Svejo.net

  Профила ни в Google+