13 декември, 2017
22:20

    СНИМКА НА ДЕНЯ

    bulgaran

    новини от къщи ,,ЕкоСтар“

    Само сега пакет ,,двойна отстъпка" при резервация на почивка в къщи ,,ЕкоСтар" bulgaranbulgaran

    ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН“ ПРЕДСТАВЯ ВЪВ ВАРНА

    7 юли, 19.30 часа, ФКЦ, ЗАЛА 1ЛЮБИМИ РУСКИ ПЕСНИ bulgaran 18.07 - 21.00 часа Летен театър КОНЦЕРТ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ bulgaran "Вражалец" на 14 и 15 юни от 19.30 часа зала 1 ФКЦ bulgaran 25 и 26.07 - 19.30 часа - ФКЦ, ЗАЛА 1 ЖЕНА МИ СЕ КАЗВА БОРИС bulgaran Виртуозите на хармониката - 29 март от 19.30 часа, ФКЦ зала 1 bulgaran

Голям праз, голяма полза

май 30th, 2014 | Публикувал: Dimitar Nikolov | Добави коментар |
0 2
Прегледа
16 463
praz

Ние, българите, много подценяваме ценния зеленчук праз лук, а той е полезен при редица опасни заболявания.

Високото съдържание на сулфиди дава възможност на праза да има широкоспектърно действие по отношение на редица опасни заболявания. Ние, българите, го подценяваме, но по своите лечебни качества той се доближава до тези на лука и чесъна.

Какви са неговите лечебни качества?

  1. Предотвратява растежа и развитието на бактериите.
  2. Възпрепятства развитието на тумори и респективно на рака.
  3. Спира образуването на вредни радикали.
  4. Предотвратява склеротичните отлагания в кръвоносната система и възпалителните процеси в организма.
  5. Предпазва от образуването на тромби.
  6. Засилва имунната система.
  7. Стимулира храносмилането. Изключително вкусно и лековито растение е, използват се надземната част и корените му. Употребява се пресен, а семената му – след изсушаване на слънце.
  8. Лечебното „досие“ на праза е изпълнено и с други достойнства. Той е много добро успокоително средство и мощен диуретик. Бързо успокоява кашлицата.
  9. Глистогонно средство е.
  10. Активен дезинфектант на пикочопроводните пътища и действа общо тонизиращо на организма.
  11. След консумация на праз (особено в сурово състояние) устната кухина и носоглътката са като нови, изцяло очистени от вредните и непотребни микроорганизми.
  12. Празът е ефикасен за лечение на кризи на бъбреците и на пикочния мехур, причинени от пясък или камъни в тях, както и при трудно уриниране. Сокът от праз в чисто състояние или разреден с вода се пие по 3-4 чаени лъжички дневно. Отвара се получава, като ситно нарязана голяма глава праз в 1 л вода се вари 30 минути. В течение на 1 ден от нея се приемат от 5 до 8 кафени чашки.
  13. „Празовото вино“ е алкохолен извлек от 30 добре измити и нарязани коренчета, накиснати за 10 дни в 1 л бяло вино. От него се пие 1 чаена чашка сутрин на гладно. Подходящо е при лечението на атотемия (повишено съдържание на азот и азотни вещества в кръвта). За лечение се използва и друг алкохолен извлек – 1 с.л. сухи семена се киснат за 1 седмица в 1 л бяло или червено вино и се пие сутрин и вечер по 1 ликьорена чашка.
  14. В някои страни смляно сушено семе от праз се прилага успешно за лечение на полова слабост.
  15. При диабет.
  16. Рецепта 1: На 25 стръка праз се режат по 3 см откъм корена, измиват се добре и се заливат в съд с 2 л сухо бяло вино. Кисне 24 дни и се прецежда. Стои на хладно място. Пие се 3 пъти на ден по 1 винена чаша преди ядене.
  17. Рецепта 2: Три пъти на ден преди хранене се изпива по 1 винена чаша прясно изцеден сок от праз.
  18. При запек: Наколко глави праз се варят в 300 г мляко. След като изстине, млякото се прецежда и се изпива наведнъж.
  19. При болки в ушите: В болното ухо няколко пъти на ден се капват 2-3 капки затоплен сок от праз.

Противопоказания:

  1. Празът наред със зелето се характеризира с изключително груба целулоза, особено в тази част, която е над земята.
  2. В суров вид може да се яде само от хора, които нямат никакви проблеми със стомаха. В никакъв случай не трябва да се използва от хора с проблеми в храносмилателната система.
  3. Може да се консумира само сварен (в малки количества) и полят със зехтин.
  4. Сокът от праз също е полезен и разреден може да се пие при горепосочените заболявания, но внимателно. Ако се почувства дискомфорт, веднага се спира пиенето му.

Автор: проф. Христо Мермерски

Прегледа
16 463

Сподели

Вашата Реклама тук - За повече информация използвайте този линк

Добави коментар с профила ти във Фейсбук


Коментари към - Голям праз, голяма полза

Все още няма коментари

Правила за коментиране в сайта ovarna.bg: За да публикувате коментар трябва да сте регистриран потребител на сайта и да се подписвате с реалното си име. Всеки коментиращ носи лична отговорност за написаният от него коментар. Лица, които се подписват с псевдоним или използват чужда самоличност не се допускат да коментират. Ако вече сте регистриран потребител на сайта, влезте с вашия логин и парола, за да коментирате. Коментарите на български език са задължителни. Коментари, съдържащи нецензурни изрази или нападки на расова, верска или личностна основа ще бъдат изтривани. Отстраняват се мненията, пропагандиращи идеологии и режими обявени със закон за престъпни (нацизъм, комунизъм), а авторите им ще бъдат предупреждавани и подлежат на забрана за коментиране в сайта в случай на подобен тип коментари.

Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментар.


    очаквайте:

    Четете ни във Фейсбук

    Реклама тук

    bulgaran

    Публикации в Svejo.net

    Профила ни в Google+